Kulisszatitkok

2024.08.15. 11:25

Ősszel érkezik a S.E.R.E.G., a Hooligans Szolnokon forgatott klipet a sorozat főcímdalához

Az olykor kőrockkal dübörgő Hooligans zenekar szolgáltatja a főcímdalát, és a legerősebb betétdalát a Megafilm Service hat részből álló katonai sorozatának, a S.E.R.E.G.-nek, amely várhatóan idén ősszel lesz látható a TV2-n. A dalhoz dukáló klipet a napokban forgatták le Szolnokon, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár tűzforró betonkifutóján. Mi is ott jártunk.

Mészáros Géza

A Megafilm Service Kft. hatrészes akció-dráma sorozatát ez év elejétől kezdték népszerűsíteni itthon. A Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával, a TV2 koprodukciójában, és a Magyar Honvédség közreműködésével készült S.E.R.E.G. szenvedélyeket és izgalmakat rejteget, akciódús epizódokat ígér.

S.E.R.E.G., Hooligans
Ősszel mutatja be a TV2 az új katonai sorozatát, S.E.R.E.G. címmel. A produkció legütősebb betétdalát a Hooligans zenekar szerezte. A banda a napokban a szolnoki helikopterdandárnál forgatta le új dalának klipjét, amelyben a sorozat főszereplője, Csórics Balázs (középen) is szerepel
Fotó: Mészáros János

Bitang zenét rakott össze a Hooligans

A sorozat főszereplője egy lövészkatona, a Csórics Balázs által alakított Győrbíró Zsolt alezredes, aki egy évekkel ezelőtt kudarcba fulladt iraki misszió után irodai munkára kényszerül, ám most váratlanul egy új esélyt kap egy újabb iraki küldetésre. Helyzetét a fiatalok állandó szabadságvágyának álmaiban lézengő egyetemista fiával való rossz kapcsolata, valamint az őt alkalmatlannak tartó katonatársa is nehezíti.

Minden akadály ellenére sikeresen kiképez egy lövész szakaszt, amellyel ismét kimegy misszióba, és pontot tesz az öt évvel korábbi, balul sikerült küldetése végére.

Győrbíró alezredes és csapata iraki szolgálati feladatát a Magyar Honvédség hadi eszközei támogatják a sorozatban. Így számos katonai jármű mellett a honvédségi flotta Szolnokon állomásozó helikopterei több alkalommal is megjelennek a mozgóképeken. Az újdörögdi romvárosban kialakított, egy iraki városrészt megjelenítő forgatási helyszínt a filmes stáb a honvédséggel közösen építette fel, melyet a forgatás után sem bontanak el: katonai gyakorló terület lesz, itt amúgy is egy ilyen objektum működik.

– Egy külföldi produkció már bejelentkezett, hogy használná filmes háttérként, ám a Magyar Honvédség úgy hasznosítja a későbbiekben, ahogy jónak látja – hangsúlyozta a Megafilm producere. 

Helmeczy Dorottya kérte fel a Hooligans zenekart is, hogy a csapat írjon egy dalt a sorozathoz, amely annyira jó lett, hogy az a döntés született, hogy ahhoz videóklipet is forgat a stáb, mégpedig Szolnokon, a katonai helikopterek bázisán.

A S.E.R.E.G. Hooligans zenekar által feldübörgő betétdaláról az őszi bemutatóig többet nem árulhatunk el. Talán csak annyit, amennyit a dobokat püfölő Kiss Endre „Endi” szerényen megjegyzett az új Hooligans nótával kapcsolatban:

Ütős!

A honvédségi forgószárnyasok szolnoki bázisán zajló klipforgatáson a banda tagjai épp harmincötpluszos hőségriadó alatt, s közel hatvan Celsius-fokos betonkifutó fölött, a szokásos fekete szerkóban döngették a bakancstalp alá valót a feketén okádó füstgépek szorításában.

Háttérképként néhány újonnan beszerzett H145-ös és H225-ös helikopter magasodott a négytagú csapat fölé. A srácok a pokoli körülmények ellenére sem nyavalyogtak, Ördög Tibor „Csipa” ezt persze már a neve miatt sem tehette volna…

S.E.R.E.G.
A Magyar Honvédség új H225M típusú helikoptere ezúttal díszletként szolgál. A forgószárnyas előtt a naplementében muzsikált a Hooligans
Fotó: Mészáros János

Felsejlettek a katonaévek

– Négyünk közül én vagyok a legkiválóbb obsitos! – állítja Endi, aki hajdanán még végigcentizte a sorkatonaság intézményét.

Az ezredforduló környékén másfél évre vonultam, és annak rendje módja szerint ki is töltöttem ezt az időt.

– Gondolhatod, én, az örök szabadságvágyó, mennyire piszokul éreztem magam egy körbekerített laktanyában a „zárt osztályon”, egy kicsinyke nőmentes körletbe bezsúfolva harminc, pattanásoktól kicsattant nagykamasz társaságában?! Szerintem akkor értelmetlen volt a sorkatonaság. Most, hogy nem kötelezik rá a fiatalokat, már más a helyzet, azt tapasztalom, hogy szívesen visel mundért a mai ifjúság – vélekedik a Hooligans dobosa.

– Én a kötelező másfélből csak egyet húztam le, mert bevonulásom után csökkentették fokozatosan a szolgálati időt – emlékezik vissza Csipa is a sorkatonai éveire, majd a klipforgatási emlékeit is fellapozza:

– Voltak már kalandos kisfilmjeink. A Félember forgatásán például egy kilencven méter magas torony tetején énekeltünk. Most meg sétálgatunk egy felénk guruló, rotorokkal kaszáló, többtonnás vasmadár előtt a naplementében. Jól hangzik… De reményeink szerint a film új dala is jó fog majd hangzani – szögezi le a zenekar frontembere, majd parancsszóra rohan is azonnal a lőállásba, a mikrofonja mögé.

– Orbán Tomival egyhúron jár a dalszerzési agyunk – mondja ezt már a Hooligans gitáros-zeneszerzője, Tóth Tibor.

– Az új szerzeményünk szövege részben idézi a katonai, részben a civil életet.

Arról szól, hogy minden téren meg kell állnunk a helyünket, bárhová is kerülünk, meg kell felelnünk.

Akár egy nagyobb közösségnek, vagy egy kisebb csapatnak, netán másnak, vagy csupán saját magunknak. Erről szól a szöveg, és ehhez a napi, vagy életre szóló küzdelem hangulatához írtam zenét. Majd kiderül, hogyan fogadja a közönség. Nekünk teszik! – hangoztatja Tóth Tibi.

– Pfú, nagyon kivagyok! – lihegi hatalmas levegővételek után Romanek Gergő basszgitáros, akitől láthatóan a legmozgalmasabb koreográfiát kéri a kameraman.

De hát, ő a legfiatalabb a bandában, stílszerűen ő a kopasz, neki kell cipelnie a málhát.

– Tényleg elfáradtam, de nem bánom, jól eső a fizikai kimerültség. Tudod, tanárként magyart is tanítok, zenészként pedig gitáralapokat a fiataloknak. Az nem annyira mozgalmas elfoglaltság, viszont abban szellemileg fáradok el. Számomra az a rosszabb – véli Gergő, a legfrissebb családapa, akinek manapság tényleg nagyon mozgalmas az élete.

S.E.R.E.G.
Kiss "Endi" dobos szerint a Hooligans új nótája „ütős”. A banda a S.E.R.E.G. című új sorozathoz forgatott klipet a szolnoki helikopterdandárnál
Fotó: Mészáros János

– Egész életemben hős akartam lenni – ismételte önmagát Szolnokon is Csórics Balázs, aki korábban is felfedte már, hogy vajon kicsoda Győrbíró Zsolt alezredes, a hatrészes sorozat főhőse.

A hősnek van elég bátorsága, hogy szembe merjen nézni azzal, amivel szembe kell nézni, meg merje tenni azokat a dolgokat, amelyeket meg kell tenni, és alá merjen merülni olyan mélységekbe, ahová alá kell merülni azért, hogy jóvá tudja tenni, amit jóvá kell tenni

– sorolta a színész.

– Szerintem Győrbíró Zsolt ilyen, és én nagyon igyekeztem, hogy méltó legyek hozzá – jelentette ki a S.E.R.E.G. főszereplője…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!