Prima díj

2024.07.29. 18:30

A néptáncnak köszönheti a családját és a hivatását is a területi Prima díj jelöltje

Péter Szilárd több mint huszonöt éve vezeti az Iglice Gyermeknéptánc Együttest. A jászfényszarui néptáncpedagógus szerencsésnek tartja magát, hogy azzal foglalkozhat, amit igazán szeret: a népi kultúra kincseit örökíti át a fiatalabb nemzedékeknek. Idén a területi Prima díj döntései közé jutott, népművészet kategóriában.

Illés Anita

A néptánc szeretete és varázslatos világa már gyermekkorában magával ragadta Péter Szilárd néptáncpedagógust. Tíz éves kora óta táncol és már 17 évesen elkezdte a gyerekeket tanítani. Megtiszteltetésnek érzi, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Prima díj népművészet kategóriájában idén döntőbe jutott

Prima-díj
Péter Szilárd fontosnak tartja, hogy tanítványai megismerjék és megszeressék a népi kultúrát. Népművészet kategóriában idén bejutott a terület Prima díj döntőjébe 
Fotó: Beküldött fotó

A Prima díj döntőse hittel, szeretettel végzi sokrétű alkotói tevékenységét

Tizenhat évig volt tagja a Jászság Népi Együttesnek, jelenleg a jászfényszarui Iglice Gyermeknéptánc Együttes művészeti vezetője, a IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola főállású pedagógusa. 2013-ban megalapította az Iglice Hagyományőrző Táncegyüttest.

– Kezdetben nem akartam pedagógus lenni. Ez az elhatározás csak később, az érettségi évében alakult ki bennem, amikor egy barátom megkeresett, hogy segítsek neki a jászfényszarui Iglice Gyermeknéptánc Együttesnél néptáncot tanítani. 1998-ban átvettem az Iglice vezetését és azóta is aktívan irányítom az együttest, ahol jelenleg hét csoporttal, több mint 110 táncossal foglalkozom. Az ismeretek bővítése, a mélyebb szakmai tudás és felkészültség mindig fontos volt számomra, ezért elvégeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc pedagógus szakát, ami új lendületet adott a tanári pályámnak. Táncpedagógusként célom, hogy komplex személyiségfejlesztésen keresztül tanítványaim megismerjék nemzeti értékeinket, megszeressék a népi kultúrát – mondta Péter Szilárd, aki az elmúlt években gyerekcsoportokat, ifjúsági és felnőtt táncegyütteseket egyaránt vezetett. 

Nemcsak itthon, hanem külföldön is tanított 

Táncosai nagyon sok versenyen, fesztiválon sikeresen szerepeltek, csoportjai számos arany minősítést kaptak. Több évig tanított Jászladányon, Pusztamonostoron, Jászboldogházán, Jászkiséren és a Viganó Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol igazgató helyettesi pozíciót is betöltött.

Vendégoktatóként az angliai Durham megye több városában is bemutatta a magyar néptánc kultúra kincseit az angol gyerekeknek.

– Szerencsés embernek tartom magam, hogy azzal foglalkozhatom, amit szeretek és ezt igyekszem jól és mindig jobban csinálni. A néptánc adta nekem a barátokat, a foglalkozásomat, és mivel a feleségemet is néptáncon keresztül ismertem meg, így a családomat is – hangsúlyozta a néptáncpedagógus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!