Gyász

2024.07.21. 06:55

Majd' százévesen elhunyt az Orczy bárónő, kinek családja jelentős történelmet hagyott Újszászon

Életének kilencvenhatodik esztendejében, 2024. július 11-én este örökre lehunyta szemét dr. Nyáry Gálné, báró Orczy Mária. Általa így, az Orczy nevet viselő fiúörökösök híján kihalt a történelmi nemesi Orczy família.

Mészáros Géza

A rokonok és barátok által Médinek szólított Orczy bárónő 1928. november 29-én született a család újszászi, Zagyva-parti kastélyának első emeletén. Viszontagságos élete és vándorlása végeztével, halála előtt egy évvel, a fővárosból az 1960-ban bentlakásos szociális idősotthonná átalakított újszászi szülőházába költözött vissza. Kisebbik fia, dr. Nyáry György elmondása szerint édesanyja harag és bánat nélkül, megbékélve sorscsapásokkal terhelt hosszú életével tért meg Teremtőjéhez.

Orczy bárónő
Orczy bárónő, Médi néni 2024 május közepén az újszászi városháza dísztermében a családja történetéről összeállított kiállításon is részt vett
Fotó: Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Orczy bárónő és családja elválaszthatatlan Újszásztól

Báró Orczy Máriáról hírportálunk több alkalommal is készített portréinterjút. A második világégést követően az arisztokrata származású asszonyt – aki grófi származású vőlegénye tarnaleleszi kitelepítése idején lett 1953-ban feleség – a kommunista-szocialista magyar világ a múltjával együtt a feledés homályába hagyta veszni. Neve, valamint az ő és családjának története csak fél évszázaddal a háború után, a rendszerváltozás eljöttével lett újra „divatosan” érdekes.

Az Orczyaknak sokat köszönhet Újszász.

Nem csupán hátrahagyott, mára új funkciót viselt kastélyaik okán. De például mai, és egykoron a helyén állt régi római katolikus templomot is a nemesi família építtette. Orczy Tekla alapította Újszász első óvodáját, az akkori elnevezésen kisdedóvót, és alapítványt tett annak működtetésére. Az Orczy család kriptája a templomban van, Médi felmenői és bátyja mellett immáron maga is e helyütt fog nyugodni.

Báró Orczy Mária halála
Itt még együtt a család. A szülők báró Orczy Lőrinc és Kárász Mária közelében György (háttal) és Mária. 2024. július 27-től újra együtt lesznek...
Fotó: Orczy család archívuma

Maga a település is tiszteli és megbecsüli az Orczy nevet, hiszen néhány éve jeles városi díjat is elneveztek az Újszászt felvirágoztató arisztokrata famíliáról. Két évvel ezelőtt az első Orczy Andor-díjat például Újszász város polgármestere, Dobozi Róbert kapta.

Ugyanekkor eredtek az Orczyak nyomába az újszásziak. A bárói família településhez kötődő emlékeit kutatták fel a helyi Vörösmarty Mihály Általános Iskola pedagógusai és diákjai. Az emlékekből tárlatot állítottak össze, melyet a városházán egy kiállítás keretében mutattak be a nagy nyilvánosságnak, Médi és fiai, Nyáry Ferenc és dr. Nyáry György személyes jelenlétében.

Az újszászi kastélyban született, és onnan is távozott az életből

Nyáry Gálné báró Orczy Mária ekkor már saját hajdani otthona, a Zagyva-parti kastélyból 1960-ban idősotthonná átépített szociális létesítmény lakója lett. Miután 1928-ban itt született, 2023-ban úgy döntött, e helyen is szeretne örök nyugovóra térni.

Elgondolása és az Úr akarata szerint történt minden…

Az első Magyarországon élt Orczy, államalapító királyunk feleségének, Bajor Gizellának kíséretével jött hazánkba. Vélhetően az olaszországi Toszkána tartományból, ahol mai napig áll egy Orcia nevű várkastély.

Az Orczy család ősei a Somogy megyei Orci községből származnak. Orczy István 1736-ban kapott bárói címet III. Károly császártól és királytól. A családnak több ága van, és Magyarország több településén is vannak Orczy kastélyok. Sajnos, több helyütt már nem állnak ezek a kúriák. Szerencsére azonban az Orczy kastélyok egy része ma is áll. Így például a két újszászi kastély is fennmaradt, és külön öröm, hogy mindkettő társadalmi célt szolgál.

Dr. Nyáry Gálné báró Orczy Mária
Orczy „Médi” (balra) és bátyja Orczy György az újszászi kastély ősparkjában (ma parkerdő) játszik az 1920-as évek végén
Fotó: Orczy család archívuma

Orczy Mária gyermekéveit részben Újszászon, ebben a kastélyban, részben pedig a Békés vármegyei Szeghalmon, a Kárász család kastélyában töltötte. Gyermekként és később felnőttként is a természet és az állatok szeretete rendkívül fontos volt a számára. A család 1940-ben visszaköltözött Újszászra, Médi pedig a budapesti Sacre Coeur-rendi apácák által működtetett Szent Szív Katolikus Leánygimnáziumba került. Főleg hétvégén, vagy iskolai szünidőben látogatott haza Újszászra. Édesapja 1940-ben átvette az ötezer hold termőföldön a gazdálkodást, 1944-ig. Amikor a háború, a frontvonal közeledte, de főleg az oroszok jötte miatt el kellett hagyniuk a birtokot, az utolsó közlekedő vonattal Ceglédről Budapestre utaztak.

A főváros ostromát egy pincében vészelték át, szerencsésen.

A háború után, 1946-ban az államosítás miatt minden vagyonukat elvesztették, és egy teljesen új élet kezdődött a család számára. Médi édesanyja 1947-ben, fiatalon elhunyt. Édesapja Budapesten két lovat és egy szekeret vásárolt a megmaradt családi ezüstből, és a háború után a bombázások miatt felgyülemlett törmeléket fuvarozta, ebből tartotta fenn a családját. Orczy Máriának egy két évvel idősebb fiútestvére is volt, báró Orczy György, aki a háború előtt és alatt elvégezte a műszaki egyetemet, és mérnöki diplomát szerzett.

Médi és vőlegénye a Nyáryak kitelepítése alatt házasodtak össze

1950-ben Médi megismerkedett gróf Nyáry Gállal, aki 1951-ben eljegyezte. A Rákosi rendszer a Nyáryakat is kitelepítette arisztokrata származásuk miatt. Gál és családja egy Heves vármegyei faluba, Tarnaleleszre került, ahonnan eljártak utat építeni, erdőt irtani. Mária, vállalva a sorstalanságot, követte vőlegényét a száműzetésbe, majd pedig 1953-ban, még a kitelepítés alatt, Tarnaleleszen összeházasodtak.

Nem sokkal később a fiatal pár megpróbáltatásai véget értek, ám lakhatásért és állásért – mivel a fővárosból ki voltak tiltva – Budapest környékén kényszerültek megoldást találni. Egy ideig Érden éltek. Médi bedolgozói munkákat vállalt, játékbabákat készített egy háziipari szövetkezet részére, illetve harisnyákat javított szemfelszedő géppel. A férje fizikai munkásként dolgozott egy budapesti üzemben. 1954-ben megszületett első fiuk, Ferenc, 1957-ben második, György.

Az 1970-es évek elejétől Médi könyvtárosi szakképesítéssel, német és angol nyelvvizsgával el tudott helyezkedni, kezdetben az Agrárgazdasági Kutatóintézetben, majd az Országos Széchenyi Könyvtárban. Innen ment nyugdíjba, de ezt követően is dolgozott, német nyelvismerete okán a Goethe Intézetben. Férje 1970 után tudott elhelyezkedni jogi diplomával; ő az Általános Értékforgalmi Bankban dolgozott nyugdíjazásáig.

Az utolsó Orczyak hajdani birtokukon, Újszászon nyugodnak

Médi testvére, báró Orczy György 1956-ban elhagyta az országot, 1958-ban a Dél-Afrikai Köztársaság fővárosában, Pretoriában telepedett le, ahol negyven évig hídépítő mérnökként dolgozott egy állami cégnél. A házasságából nem született gyermek. Pretoriában halt meg 2021-ben, hamvait, viszontagságos körülmények között hozták haza és helyezték el az újszászi katolikus templomban lévő családi kriptában.

Báró Orczy Máriának két unokája van. Ferenc fiának gyermeke, Fruzsina az ELTE bölcsészkarán végzett, György fiának gyermeke, Kristóf a családi hagyományokat folytatva ügyvéd lett.

Dr. Nyáry Gálné báró Orczy Máriát 2024. július 27-én 11 órakor helyezik örök nyugalomra az újszászi Szent István Király Templomban, az Orczy család sírboltjában.

Dr. Nyáry Gálné báró Orczy Mária
Gyászjelentés gróf dr. Nyári Gálné született báró Orczy Mária haláláról és búcsúztatásáról
Fotó: Orczy család archívuma

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!