Alkotások

2024.06.30. 09:00

Kiállítás nyílt a bútorfestő szakkör alkotóinak munkáiból Zagyvarékason

Faliképek, bútorlapok, keretek, dobozok, kulcstartók egyaránt készültek a foglalkozások során. A kiállítás a hozzáértő kezek munkájáról tanúskodik.

Kovács Berta

Múlt év novemberében indult el  a településen az a hagyományőrző program, melynek záró akkordja a kiállítás. A bútorfestő szakkör résztvevői húsz foglalkozás során sajátították el a kézműves mesterség fogásait. A foglalkozás-sorozat a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) támogatásával valósult meg. Végül pedig a tárlaton mutathatták meg munkáikat a szorgos szakkörtagok.

A kiállítás megnyitóján Rónyai László (jobbra) mondott beszédet
Forrás: Beküldött fotó

A szakkör a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár termében kapott helyet. A jelentkezők az első foglalkozáson megkapták a munkához szükséges kellékeket, majd lépésről-lépésre megismerkedtek az alkotó tevékenység fogásaival.

Az oktató szerepet Osztásné Szabó Hajnalka vállalta, aki már előzőleg is festett bútorokat, a foglalkozásokat megelőzően pedig részt vett a szakkör vezetéséhez szükséges, NMI által szervezett képzésén.

A lakosok is láthatják, mire jutottak tudásban a bútorfestők. Az intézmény galériában a napokban megnyílt tárlaton motívumokkal díszített bútorlapokat, falitükör keretet, faliképet, templomkazettát, dobozokat, kulcstartókat sorakoztattak fel a szervezők. A tárlatot Rónyai László, az NMI Jász-Nagykun Szolnok vármegyei igazgatója nyitotta meg, szólva e programok közösségépítő erejéről, arról, hogy a Covid-járvány idején a szakkörök visszaszorultak, és ilyen formán is szerették volna elősegíteni újraindulásukat.

A kiállítás július 12-ig látogatható.

A megnyitót megelőzően egyébként egy néptánccal, énekkel, versmondással színesített kulturális műsort is tartottak a művelődési ház színháztermében, ahol a szakköri foglalkozások pillanatait megörökítő fotókat is bemutatták egy kivetítőn.

kiállítás, bútorfestő szakkör, Zagyvarékas
Kulturális műsor is színesítette a bútorfestő kiállítás megnyitóját
Fotó: Beküldött

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!