Galériával

2023.11.19. 19:24

Nagyszabású gálát rendeztek a néptánccsoportok húszéves jubileuma alkalmából Karcagon

A rangos eseményen köszöntőt mondott Szepesi Tibor polgármester, Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök, illetve F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő is.

Daróczi Erzsébet

Minden a néptáncról szólt szombaton este Karcagon

Fotó: Daróczi Erzsébet

A Karcagért Közalapítvány és a Déryné Kulturális Turisztikai Sportközpont és Könyvtár szombaton este nagyszabású gálát és jótékonysági bált rendezett a néptánccsoportok 20 éves jubileuma alkalmából.

A néptánc, népzene, népdal, népviselet és népszokás nem létezik összetartó közösség nélkül

– mondta köszöntőjében Szepesi Tibor polgármester.

– Ha szétnézek a nézőtéren, látom, hogy a mai estén is csupa olyan ember van jelen, szülők, nagyszülők, gyermekek, pedagógusok, támogatók, akik az eltelt időszakban együtt élték át mindazt, amit a néptánc, a népzene, vagyis a közösség összetartó ereje tud adni. Az iskolai oktatás bevezetésén keresztül a város néptánc oktatása meg tudott újulni és megmaradt, köszönöm a néptánc pedagógusoknak, az óvodapedagógusoknak, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok tanítására. Köszönöm a szülőknek, nagyszülőknek, hogy bátorítják gyermekeiket, unokáikat, hogy tanítják őket, hogy átadják tudásukat, emlékeiket, tapasztalataikat. Köszönöm azoknak a támogatóknak, akik folyamatosan támogatják törekvéseinket, és köszönöm a fellépő táncosoknak, hogy a mai estét is szebbé, értékesebbé varázsolják – hangzott el a város első emberétől.

A köszöntő után a Toporgó néptánccsoport Márton-napi ludas játékát láthatták a nézők, Kunné Nánási Mónika gyermek-táncpedagógus vezetésével. Az est során felléptek Oroszné Millinkhoffer Rita tanítványai, a Kopogók, a Toporgók, Az Árendés valamint a Pántlika néptánccsoport, akiknek munkáját Árvai Zsigmond és Bíró Attila is segíti. A talpalávalót a Pipás népzenei együttes biztosította.

A gála után jótékonysági bált is rendeztek a Déryné színháztermében, ahol pohárköszöntőjében dr. Temesváry Tamás, a Karcagért Közalapítvány kuratóriumi elnöke megköszönte mindenkinek, hogy támogatja a néptánccsoportok működését befizetésekkel, felajánlásaikkal. Az alapítványnak a kulturális örökség megőrzése, megvédése a célja, ezért tudnak majd az esti felajánlásaikból a néptáncos öltözetek megújulásához segítséget nyújtani.

– Ma este az első szó a gratulációé, mind a gyermekeké, mind a szüleiké, mind pedig azoké a pedagógusoké, akik felkészítették őket és a zenekaré, amelyik húzta a talpalávalót. Azt gondolom Karcag életében a néptánc csodaszép helyet foglal el, mindannyiunk szívébe belopta magát, és az a segítség, amit nyújthatunk egy ilyen bállal, egy jótékony felajánlással, az a legeslegjobb helyre megy, a gyermekek jövőjét, a gyermekek összetartozását és a csoportok megerősödését szolgálja – vette át a szót Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök. 

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint a néptánc nem egy szórakozás, sokkal több annál.

– Persze szórakoztató is annak aki benne van, de hagyomány, tradíció, amelyet örököltünk az őseinktől. Egy olyan hagyomány, amely mindenképpen irányt mutat a mai világban is, a néptáncban benne van minden. Amikor elkezd táncolni egy kisfiú, egy kislány, egymással szemben állnak, megfogják egymás kezét, egymás szemébe néznek és kezdődik az az élet, amelynek akár nagyobbacskán is folytatódni kell. Gratulálok azoknak a szülőknek, akik támogatják, azoknak a fiataloknak akik néptáncolnak, mert egy olyan hagyományt, kulturális, művészeti műfajt visznek tovább, amelyben sokkal több van. Folytassák ezt tovább – kérte a képviselő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!