Szolnok

2019.09.19. 20:00

Negyedik próbavacsorájukat rendezték a lovagrend tagjai

Ízek és formavilágok találkoztak hétfőn este a Garden Hotelben. A fogásokat a borok koronázták meg, persze kizárólag azután, hogy a hozzáértők megvizsgálták a pompás nedűk és ínycsiklandó ételek kapcsolatát. Hiszen a hol szenvedélyes, hol hűvös, néha pedig kifejezetten semleges viszony jelentősen meghatározza az étkezés minőségét. Ezért fontos a megfontolt és gondos párosítás.

Szabó Lilla Laura

Zoboki Zoltán mesterszakács (balra), Jakobicz Józsefné Hajnalka mestercukrász és Gál Zoltán, a szolnoki Dreher Étterem egyik tulajdonosa (jobbra) segítettek a borok kiválasztásában

Fotó: Mészáros János

Ebbe a különleges élménybe avatott be minden jelenlévőt az Escoffier nemzetközi lovagrend szolnoki csoportja. A hét fogás mindegyikéhez legalább háromféle bor dukált, ezek közül választották ki a legmegfelelőbbeket. A feladat persze korántsem volt egyszerű. Ám a tagok évtizedes tapasztalata és szakma iránti szeretete minden esetben eldöntötte a kérdést.

– Az éves gálavacsoránk főpróbáját tartjuk. A mai összejövetel célja, hogy összehangoljuk a séfszaktársak által megtervezett menüt és a szakértőink borkínálatát. Ez lesz a negyedik alkalom, ilyenkor történik az új tagok felavatása is. Ők komponálják meg a menüt, mi pedig segítjük a munkájukat.

Zoboki Zoltán mesterszakács (balra), Jakobicz Józsefné Hajnalka mestercukrász és Gál Zoltán, a szolnoki Dreher Étterem egyik tulajdonosa (jobbra) segítettek a borok kiválasztásában
Fotó: Mészáros János

– A szezonalitást mindig figyelembe vesszük, az ősz ilyen szempontból igazán hálás évszak, hiszen sokkal több hozzávaló áll rendelkezésre. Fontos, hogy mindig friss alapanyagokat használjunk, most bőven van miből válogatni. A színek pedig szintén gyönyörű, gazdag tálalási lehetőségeket biztosítanak – részletezte Zoboki Zoltán mesterszakács.

Hozzátette, céljai között egyebek mellett Escoffier séf receptjeinek és hagyományainak ápolása is szerepel. A klasszikus francia konyha népszerűsítése szintén, persze modernebb formában. A menü elemeit egyébként ennek fényében állították össze, és némi „magyarságot” is csempésztek a fogásokba.

– A receptek, ízek és technológiák a tipikus francia vonalat követik, ám a halétel például tiszai fogasból készült. A francia borok mellett pedig hazánk borvidékei is képviseltetik magukat a palackokban – magyarázta.

A csiga is fontos alapanyaga volt az egyik ételnek
Fotó: Mészáros János

A lovagrend 2005-ben alakult, jó darabig csöndesen tevékenykedtek. Szolnokon három évvel ezelőtt, a gasztronómus születésének 170. évfordulóján rendeztek először díszvacsorát. Október utolsó péntekjét választották, ez pedig idén sem lesz másképpen. Az esemény különlegessége, hogy 99 vendég számára főznek, a századik székre a mester képe kerül. Így jelképesen megidézik az ő alakját is.

Escoffier a modern nemzeti konyha megteremtője volt, ő hozta rendszerbe az étlap szerinti választás fogalmát, vagyis az a’la carte-ot. Emellett egy igen tekintélyes művet is megalkotott, a Le Guide Culinaire-t, ötezer receptet tartalmaz, egyebek mellett a paprikás csirke is szerepel benne.

– A lovagrend különleges feladatot lát el és nem kisebb céllal működik, mint azzal, hogy élménnyé tegye az étkezést. Ez a gasztronómiai utazás túllép azon gondolkodásmódon, ami azzal egyenlő, hogy csak akkor menjünk étterembe, ha éhesek vagyunk. Az a hét fogás, amelyet az érdeklődők kóstolhatnak, egytől egyig remekmű. Ízükben és megjelenésükben is felejthetetlenné teszik a vacsorát – fejtette ki Gál Zoltán, a Dreher Étterem egyik tulajdonosa.

Hozzátette, az esemény igen összetett, hiszen nem kizárólag az étkezés a fő mozzanata. Ilyenkor avatják fel az új tagokat is, egy látványos ceremóniával egybekötve.

Desszertet is kínáltak a próbavacsorán
Fotó: Mészáros János

Az egyesületnek egyébként minden évben komoly feladatai vannak, hiszen a gasztronómiai élmények mellett a jótékonyság is az elsők között szerepel. Ezek közül a fiatal tehetségek támogatása igen előkelő helyen áll. Jövőre például egy huszonöt év alatti magyarországi indulót is szeretne segíteni a lovagrend, hogy kijuthasson egy Sanghajban rendezendő világversenyre. Közben pompás fogások érkeztek.

A szemkápráztató színek hamar magával ragadták az érzékeket, különleges ízek vegyültek ismerős aromákkal. Így például a csiga, mint amuse, vagyis meleg üdvözlőfalat hű a hagyományhoz, mesteri ízei és a tálalás a tartózkodókat is könnyedén meggyőzik.

Az asztalon borospoharak sorakoztak, a tüsténkedő pincérek pillanatok alatt töltöttek a megfelelő nedűből. Kolozsvári András sommelier, borszakértő pedig színes és érdekes magyarázataival ismertette, hogy miért az adott ital illik az adott ételhez.

Persze akadtak fogások, amelyek esetében nem volt olyan egyértelmű a döntés, a tagtársak véleménye ellenkezett egymással. A desszert bora, amely egyébként Jakobicz Józsefné Hajnalka mestercukrász receptje alapján készült, hosszabb egyeztetést kívánt. Jelenleg ő a társaság egyetlen női tagja, ám az egyesület szívesen venné a jövőben további hölgy tagok jelentkezését is. Talán az immáron hagyománynak örvendő esemény erre szintén jó lehetőséget teremt majd.

A nagykövet séfje is segített

A finomságok tökéletesítéséhez és a megfelelő kísérők kiválasztásához a francia nagykövet séfje, Jerome Szkuta is hozzájárult. A fiatalember szaktudása és a szülőhazájából hozott tradíciók a menü összeállításánál, valamint a borok kiválasztásánál jutottak nagy szerephez. A próbavacsora végül sikerrel zárult, a pompás fogások és italok házassága megszületett. Így valóban egy izgalmas felfedezés várja mindazokat, akik nemcsak egy különleges vacsoraélményt, hanem az étkezés szentségét kívánják megélni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!