Vízközműfejlesztés

2024.08.13. 17:21

Vízhálózatcsere zajlik Szolnok belvárosában, nem mindegy merre vezetünk – galériával, videóval

A belvárosi Boldog Sándor István körúti kereszteződésnél forgalmi dugó alakult ki minden oldalról. Ugyanis kedden reggel az útburkolat felmarásával kezdődött meg a régóta esedékes vízhálózatcsere Szolnokon, az Ady Endre úton.

Mészáros Géza

Kedden reggelre elkerítették az Ady Endre út Boldog Sándor István körút és a Gárdonyi Géza utca közötti szakaszának külső forgalmi sávját az elkezdődött vízhálózatcsere. A kivitelező cég útfelmaró gépe percenként több métert haladva vájta ki közel egy méter szélességben és félméteres mélységben a korábbi útburkolatot, keresve a több évtizedes, elavult, a jelentős forgalom és a klímaváltozás következtében folyamatosan mozgó, ezáltal töredező eternit-, azaz azbesztcement-csőhálózatot.

vízhálózatcsere
Kedden reggel az útburkolat felmarásával kezdődött meg a régóta esedékes vízhálózatcsere Szolnokon
Fotó: Mészáros János

A munkálatok miatt a közlekedési jelzőlámpák sárgán villognak, így a KRESZ vonatkozó szabályai szerinti elsőbbségadási kötelezettségeknek megfelelően, ám de igen lassan halad arra a járműforgalom.

A vízhálózatcsere felborítja a megszokott közlekedési rendet

A munkafolyamatok előreláthatóan hat kivitelezési fázisban zajlanak.

Az első két ütemben az Ady Endre útnak a Boldog Sándor István körút és a Gárdonyi Géza utca közötti szakaszán folynak a kivitelezési munkák, itt egy sávra szűkített forgalomkorlátozás van érvényben.

Az elkövetkezendő napokban várható munkafolyamatok miatt, a jelzőlámpás csomópont Thököly úti ágán az autóbusz-állomás irányába a két egyenes forgalmi sávot lezárják, az egyenesen közlekedők részére a Pólya Tibor utca felől ideiglenes forgalmi sávot jelölnek ki. A sávlezárások miatt az útkereszteződés Pólya Tibor utca felőli ágán az egyenes irányban közlekedők számára csak a belső sáv lesz járható, a külső sávot lezárják.

A lezárt külső sávból a jobbra kanyarodási lehetőség a Várkonyi tér és a piac parkolójának irányába továbbra is biztosított marad.

A későbbiekben a jelzőlámpás csomópont Thököly út irányából a balra kanyarodó sávot lezárják, a balra kanyarodás a Várkonyi tér irányába az egyenes forgalmi sávból lesz biztosított. A Boldog Sándor István körúton, a Várkonyi tér felől a jobbra kanyarodó sávot lezárják, jobbra kanyarodási célra a középső (jelenleg egyenes) sávot lehet használni. Az autóbusz állomás mellett lévő Kolozsvári utcában az Ady Endre út felőli kihajtásnál a bal oldali forgalmi sávot lezárták, a kihajtás a jobb oldali sávból lehetséges.

 

A munkálatok ideje alatt az érintett forgalomirányító berendezések sárga villogó üzemmódban működnek, mely minden úthasználó részéről fokozott figyelmet igényel, kiemelve a védtelen közlekedők (gyalogosok, kerékpárosok) jelenlétét.

A csomópont környezetében torlódásokra kell számítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában