Jeles nap

2024.05.06. 21:00

Koszorúzással ünnepelték a redemptiós évfordulót Karcagon – galériával

1745-ben Mária Terézia május 6-án írta alá a Jászkun Hármas Kerület önmegváltakozását lehetővé tevő kiváltságlevelet, amivel a jászkun kerület földje és népe szabad lett.

Daróczi Erzsébet

A karcagi önkormányzat, a Déryné Kulturális Központ és Nagykunsági Népművészek Egyesülete közösen emlékezett május 6-án a redemptiora.

redemptiós koszorúzás, megemlékezés
A jelenlévők a jászkun redemptio emlékharangjánál, a Kováts Mihály Huszárbandérium díszsorfala mellett helyezték el koszorúikat
Fotó: Daróczi Erzsébet

A jászkun redemptio emlékharangjánál, a Kováts Mihály Huszárbandérium díszsorfala mellett helyezték el koszorúikat a város és vármegyei vezetők, emlékezők, majd Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, emeritus jászkun főkapitány megkongatta az emlék harangot.

Ezt követően Orvos-Tóth Endre Sándor strázsamester és a huszárok felvezetésével az emlékezők elindultak az Erzsébet-ligetbe, ahol felavatták a kunkapukat.

Szepesi Tibor polgármester köszöntő gondolatai után dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő emlékezett meg a redemptióról, hiszen 1745-ben Mária Terézia ezen a napon írta alá a Jászkun Hármas Kerület önmegváltakozását lehetővé tevő kiváltságlevelet, amivel a jászkun kerület földje és népe szabad lett.

Az emlékezés után a liget gyümölcsös kertjébe faragott kunkapukat, a Nagykunsági Népművészek Egyesülete tagjainak munkáját Kékedi László, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője avatta fel.

A műsorban közreműködött Plósz Csilla Margit, a Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és a Déryné Kulturális Központ néptáncosai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában