Jászberény

3 órája

Több százezer forint értékben, gyenge minőségű hamis pénzzel akart vásárolni, azonnal lebukott

Az ügyészség vádiratában a büntetlen előéletű fiatalember próbára bocsátását indítványozta, melynek tartamára pártfogó felügyelet alatt állna a vádlott.

Szoljon.hu

A Szolnoki Járási Ügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 17 éves Pest vármegyei fiúval szemben, aki hamis euróval akart fizetni – tájékoztatta hírportálunkat dr. Lánczi Rajmund. 

pénzhamisítás
Az elkövető ezekkel a hamis bankjegyekkel akarta kifizetni a mobiltelefont
Forrás: Rendőrség

A vád szerint a fiatalember 2022. november 9-én délután Jászberényben, egy telefonüzletben akart vásárolni, ahol a vételárat euróban szerette volna kifizetni, azonban a tulajdonos közölte, hogy erre nincs lehetősége. Egy férfi hallotta a fenti párbeszédet és felajánlotta a vádlottnak, hogy átváltja az eurót forintra. A fiatalember ekkor 25 darab 50 eurós bankjegyet adott át a sértettnek – 506.312,5 Ft összértékben –, aki ezért 365.000 forintot fizetett ki neki. A fiatalember tudta, hogy az átadott pénz hamis.

A fiú ezután sietve távozott az üzletből, azonban a sértett azonnal megnézte az 50 eurós bankjegyeket, melyekről feltűnt neki, hogy azok fénymásolt papírok, továbbá egyedi azonosításra szolgáló jegyek nem voltak rajtuk, így a férfi a fiatalember után szaladt és visszakérte a pénzét, melyet a vádlott minden ellenkezés nélkül vissza is adott a sértettnek, majd egy újabb vásárló érkezését kihasználva a helyszínről elfutott.

Az 50 eurós bankjegyek gyenge minőségű hamisítványok voltak, melyek tartalmazták ugyan az euro bankjegyek főbb rajzolati ismérveit, de a valódi bankjegyeken nem létező „Prop copy” felirat, valamint a valóditól eltérő papír alapanyag és a biztonsági elemek hiánya miatt, a hivatásszerűen pénzkezeléssel foglalkozó személyek megtévesztésére nem voltak alkalmasak, azonban az Euro bankjegyeket nem ismerő személyek számára megtévesztőek voltak.

Az ügyészség vádiratában a büntetlen előéletű fiatalember próbára bocsátását indítványozta, melynek tartamára pártfogó felügyelet alatt állna a vádlott. Az ügyben a Jászberényi Járásbíróság hoz majd döntést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában