Feldúltan telefonált

2 órája

Apróra vágott kábeldarabok borították a bői gazda földjét, amikor elhűlve megérkezett - videóval

Szinte egy időben ütötték fel a fejüket furcsa esetek a faluban. Egymás után történtek az öntözőlopások Tiszabőn. A tettesek a vádlottak padjára kerülnek, ilyen büntetést szánnak nekik.

Rózsa Róbert

Feldúltan szólt bele a telefonba egy tiszabői gazda 2022 februárjában. A rendőrséget tárcsázta, mivel földjére menet öntözőberendezését kibelezve találta: száztíz méter vezérlőkábel hevert apró darabokra vágva az öntöző körül. Hamar kiderült: nem egyedüli az eset, többeket is értek öntözőlopások Tiszabőn.

öntözőlopások tiszabő, lopás, tolvaj, öntöző, rendőrség
Több gazdát is értek öntözőlopások Tiszabőn
Fotó: Vajda János / Észak-Magyarország / Forrás: Illusztráció / MW Archívum

Öntözőlopások Tiszabőn: így akadtak a tolvajok nyomára

Hívása nyomán eljárás indult a Karcagi Rendőrkapitányságon, amit napokon belül öt további bejelentés követett a környékről. Mint a rendőrség anno beszámolt, a módszerek hasonlóak voltak: több száz méter kábelt vágtak le az öntözőkről. Ezek egy részét ellopták, egy részét a helyszínen hagyták. A tolvajok munkálkodását – írta akkor a police.hu – a riasztó sem zavarta meg. Az egyik öntözőnél jelzett ugyan a riasztó, azt viszont egyszerűen elvitték.

Közel két hónapig tartott a nyomozás az öntözők fosztogatói után, mígnem 2022 áprilisában előállítottak négy tiszabői, egy tiszaroffi férfit, és egy tiszaroffi nőt. Ellenük lopás miatt indult eljárás a Karcagi Rendőrkapitányságon.

Heten felelnek a közel húszmilliós kárért

Vádat végül hét férfi ellen emeltek az ügyben. Ez a Szolnoki Járási Ügyészség pénteki tájékoztatásából derült ki, amelyben azt írták, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntette miatt emeltek vádat ellenük.

A vádirata szerint a huszonévesekből álló társaság 2021 szeptemberétől 2022 áprilisáig portyázott a földeken. Az öntözőberendezésekből hol gázolajat loptak, hol a lineár vezetéket, esetleg a vezérlőkábeleket lopták el.

Összesen több mint 11 millió forintot zsákmányoltak így, ám a rongálással együtt a kár a 19 millió forintot is meghaladja.

Az ügyészség szerint négyen bűnszövetségben, szervezetten, előzetes megállapodás alapján, míg három másik társuk eseti jelleggel vett részt a „buliban”.

A vádhatóság utóbbi hárommal szemben felfüggesztett szabadságvesztést vagy elzárást indítványozott. A másik négy vádlott esetében végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltást indítványozott.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság dönt majd.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában