Pusztító lakástüzek

19 órája

Két embernek végzetes csapdává vált a lángoló otthona a Jászkunságban

Csökkent az esetek száma, de még mindig gondot jelentenek a lakástüzek a Jászkunságban. Idén eddig két ember számára vált végzetes csapdává saját otthona.

Rózsa Róbert

Az esztendő első három negyedévének lakástüzeiről közölt statisztikai adatokat szerdán a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Eszerint még mindig problémát jelentenek a lakástüzek a Jászkunságban, viszont a tűzesetek és az azokkal kapcsolatos sérülések száma is csökkent.

lakástüzek a Jászkunságban, tűz, kigyulladt, ház, lakás, statisztika
Lakástüzek a Jászkunságban: legtöbbször idős emberek az áldozatok
Fotó: Tóth Imre / Haon.hu / Forrás: Illusztráció / MW Archívum

Lakástüzek a Jászkunságban: két halálos áldozat van idén

Mint írták, az év első három negyedévében összesen 200 lakóépületben keletkezett tűz Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. Ez 12-vel kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A legtöbb otthon Szolnokon (22), Jászberényben (17) és Karcagon (16) gyulladt ki. Az év első kilenc hónapjában több mint 4400 négyzetméternyi épített terület semmisült meg.

A tűzesetek során 17 ember sérült meg, hárommal kevesebb, mint 2023 első három negyedévében. A kigyulladt házakban két ember vesztette életét, egy évvel ezelőtt ez a szám öt volt.

Huszonegy otthon romba dőlt

A január-szeptemberi időszakban a lakóépületekben keletkezett tüzek oltásához 383 tűzoltójármű vonult. A leghosszabb beavatkozás több mint hat órán át tartott: január 13-án Mezőtúron egy rosszul kialakított kéményben ütött ki tűz, ami átterjedt a tetőszerkezetre is. A katasztrófavédelem adatsora szerint a tüzek miatt idén eddig 21 otthon vált lakhatatlanná, 51 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie.

A tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 12 eset kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban

  • elektromos hiba,
  • nyílt láng,
  • a fűtési rendszer hibája,
  • vagy sütés-főzés miatt csaptak fel a lángok.

Szándékos gyújtogatás miatt 11 ingatlanban keletkezett tűz. A legtöbbször a konyhában, a hálóban, a tárolóban, a közlekedőben, vagy a nappaliban csaptak fel a lángok. Az oltást 11 helyen az épületben lévő gázpalackok nehezítették.

A kigyulladt házak egyikében sem volt füstérzékelő

A katasztrófavédelem hangsúlyozta, a 200 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában jeleznek, amikor még van lehetőség a lángokat eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Közölték, a lakástüzek áldozatai leggyakrabban egyedül élő idős emberek, ezért idős hozzátartozóinkhoz érdemes olyan füstérzékelőt vásárolni, amely nemcsak hangosan sípol füst esetén, hanem a rokonok okostelefonjára is jelzést küld.

Dolgoznak a szén-monoxid jelzők

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot idén eddig 25-ször riasztották szén-monoxid-veszély miatt. Hét ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, halálos áldozat nincs. A katasztrófavédők jelezték, szén-monoxid nem csak gázkészülékek működtetése közben keletkezhet. Valamennyi nyílt lánggal működő eszköz esetén fennáll a szén-monoxid fejlődésének az esélye akkor, ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ez független attól, hogy fával, gázzal, vagy szénnel fűtünk-e. Ezen eszközök használatakor javasolt az állandó és automatikus szellőzés. Nem elég olykor szellőztetni, légbevezetőt kell az ablakba szerelni. Érdemes otthonra szén-monoxid érzékelőt is vásárolni, és azt a fűtőeszköztől egy-másfél méterre, fejmagasságba elhelyezni. A lejárt szavatosságú szén-monoxid-érzékelőt le kell cserélni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában