Jászkunság

2 órája

Alattomos őszi „ellenségre” figyelmeztet a rendőrség

Mérlegelni kell, mi mennyit ér – így vezessünk ősszel a rendőrség szerint.

Rózsa Róbert

Az év vége felé romlik az időjárás, és megnő a balesetveszély az utakon. A rendőrség szerint így vezessünk ősszel, hogy a megváltozott körülmények között is biztonságosan közlekedjünk.

így vezessünk ősszel, rendőrség, autó, időjárás, köd, hideg
Így vezessünk ősszel, hogy elkerüljük a baleseteket
Fotó: Szakony Attila / Zaol.hu / Forrás: Illusztráció / MW Archívum

Mint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága hétfői közleményében figyelmeztetett, az autókat fel kell készíteni a változó időjárásra.

Azt írták, célszerű ellenőriztetni

  • az akkumulátort,
  • a gumiabroncsokat,
  • a lámpákat
  • és a fékeket.

A nyári ablakmosó folyadékot télire kell cserélni és lassan bekészíteni az autóba a jégoldó spray-t, jégkaparót, páramentesítőt, hiszen nem csak hidegebb lesz, hanem egyre több, különböző formában érkező csapadékra is számítanunk kell.

Így vezessünk ősszel

Külön veszélyt jelenthet a nedves avar, valamint a mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amelyektől az úttest csúszóssá válhat. Ilyenkor csökken a gumiabroncs tapadása és megnő a féktávolság, ezért ne a nyári rutin szerint közlekedjünk, tartsunk nagyobb követési távolságot, haladjunk lassabban – javasolták.

Kiemelték, hogy a gyalogosok, kerékpárosok ne csak sötétben, hanem már korlátozott látási viszonyok mellett is láthatósági mellényben közlekedjenek az úttesten. Elindulás előtt az autóban mindenki csatolja be a biztonsági övet.

Hangsúlyozták, alattomos őszi időjárási specialitás a köd. Ködös időben – írták – a baleseteket leginkább a lámpák használatával tudjuk megelőzni. Előfordulhat az is – tették hozzá –, hogy ilyenkor csak lépésben tudunk közlekedni. Ebben az esetben nehéz megőrizni türelmünket, azonban mérlegelni kell, mi okoz nagyobb bosszúságot: néhány perc késés, avagy hosszú idő a kórházban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában