Vajon megéri?

2 órája

Csalás a Tiszán: fogy a szövetség türelme, egyre több horgászt kapnak el emiatt

Többen a fogási naplóba nem rögzítették a kifogott halakat, esetenként élve akarták elszállítani azokat. Vajon megéri-e az akár 800 ezer forintos bírság? – teszi fel a kérdést a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

Szoljon.hu

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége halőri szolgálata az elmúlt időszakban több személyt vont ellenőrzés alá, akik, mint kiderült, kifogtak és megtartottak halakat, melyet a fogási naplóba nem rögzítettek, és néhány esetben élve kívánták elszállítani a vízpartról – olvasható a Heol.hu-n. Minderről a szövetség tájékoztatta a horgásztársakat a közösségi oldalán.

csalás a Tiszán
Csalás a Tiszán: Többen nem rögzítették a fogási naplóba a kifogott halakat
Forrás: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége/Facebook

– A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 67. § (1) bekezdése alapján, a halgazdálkodási hatóság halvédelmi bírságot szab ki a fogási napló vezetését elmulasztó, illetve az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben foglaltnál nagyobb (30 cm) testhosszúságú, jogszerűen kifogott halat a vízpartról nem leölve elszállító személlyel szemben. A halgazdálkodási hatóság az állami horgászjegyet, turista állami horgászjegyet, véglegesen visszavonja attól a személytől, akivel szemben halvédelmi bírságot vagy más hatóság által megállapított, a hal fogására irányuló tevékenységgel kapcsolatosan megállapított szankciót szabtak ki.

A halgazdálkodási hatóság a határozatában a pénzbírság mellett az elkövetőt az állami horgászjegy váltásától is eltiltja, az eltiltás időtartama három hónaptól három évig terjedhet.

A fogási naplónak a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló rendelet szerinti vezetését elmulasztó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke horgászat esetén: 10 ezertől 50 ezer forintig terjed – részletezte a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

A halgazdálkodási hatóság a bírság kiszabásakor a bírság összegébe beépíti a hal jogszabályban meghatározott halgazdálkodási értékét is, tették hozzá. A szövetség mérleget vont, mibe kerülhet a horgászoknak a fogási napló vezetésének elmulasztása, valamint a be nem írt hal elvitele, a horgászokmányok bevonása és a bírság kiszabása esetén:

  •  Állami jegy és fogási napló, minimális horgászegyesületi tagság: 13 ezer forint;
  •  Területi jegy: napi jegy 5 ezer forint, éves összterületi jegy 44 ezer 500 forint;
  •  Halvédelmi bírság: 20 ezer és 550 ezer forint között;
  •  Ponty halfaj halgazdálkodási érték számítása: ponty 5 kg x 1500 forint x 15-ös szorzószámmal = 112 ezer 500 forint, 10 kilogrammos ponty esetében ez az összeg 225 ezer forint;
  •  Állami horgászjegy váltásától való eltiltás: 3-tól 36 hónapig terjedhet;
  •  Halgazdálkodási hasznosító helyi horgászrendtől függő vízterületről való kitiltás mértéke: 3 hónaptól 5 évig terjedhet.

Összesen minimum 150 ezer és akár 800 ezer forint, mely magába foglalja a bevont, horgászatra jogosító okmányok díját, és a kiszabott halvédelmi bírság összegét, valamint horgászunk 3 - 36 hónap között nem kaphat állami horgászjegyet.

– Megér még néhány kósza gondolatot, hogy milyen büntetőjogi kategóriát sért az, aki egy 10 kilogrammos, 225 ezer forint halgazdálkodási értékű pontyot visz el beírás nélkül a vízpartról. Döntsék el, érdemes-e kockáztatni! Az elmúlt 3-4 hónapban sajnos nem az első ilyen esettel találkoznak halőreink. Kérjük horgászainkat, hogy figyeljenek oda a fogási napló vezetésének szabályaira! Fontos a pontos dokumentálás, hiszen a halgazdálkodónak a haltelepítések mértékének megállapításához fontos információ a horgászok által beírt halfajonkénti fogási adatsorok – hívja fel a horgászok figyelmét a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában