Börtönre ítélték

2024.09.12. 16:24

Egyik kezével fojtogatta, a másikkal nyugdíjas áldozata pénzéért nyúlt a kunszentmártoni rabló

Fegyházra ítélték azt a kunszentmártoni rablót, aki húszezer forintos zsákmányáért borospalackkal, majd ököllel esett neki 72 éves áldozatának.

Rózsa Róbert

Tízet mutatott a kunszentmártoni buszpályaudvar órája 2022. március 16-án, amikor egy 23 éves férfi sötét szándékkal fordult oda egy 72 éves férfihez. Előbbi egy kunszentmártoni rabló volt, utóbbi annak áldozata, akit nem csupán kifosztott, de bántalmazott is.

Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Fotó: Getty Images / Forrás:  Illusztráció

Fojtogatta áldozatát a kunszentmártoni rabló

Mint az esetről hírportálunknak beszámoló Szolnoki Törvényszék közölte, a fiatalember előbb kiszemelte áldozatát, majd megpróbált a bizalmába férkőzni. Másfél órán át őgyelgett áldozata körül, míg végül az idős férfinek mosdóba kellett mennie. A rabló ekkor utánasettenkedett, és hátulról egy borospalackkal megpróbálta leütni. A nyugdíjas ezt a támadást még kivédte, de eztán ököllel arcon ütötte, majd torkon ragadta és a falhoz szorította, eközben másik kezével benyúlt az idős ember kabátjába, elvette annak pénztárcáját, majd elszaladt.

A rabló mintegy húszezer forintot zsákmányolt így, és áldozata iratait is elveszejtette. Az idős férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Jogerős ítélet született az ügyben

Az ügyben 2022. szeptember 2-án emelt vádat a Kunszentmártoni Járási Ügyészség. A Kunszentmártoni Járásbíróság hat tárgyalást tartott, majd az utolsón, 2023. október 25-én ítéletet hozott. Ebben a fiatalembert felfegyverkezve, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és okirattal visszaélés vétsége miatt kilenc év fegyházra ítélte. Ugyanennyi időre a közügyektől is eltiltotta.

Noha az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, a vádlott felmentésért, védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítéséért fellebbezett, így az ügy másodfokon a Szolnoki Törvényszéken folytatódott. Ott a napokban jogerősen befejeződött az ügy: a fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék szeptember 3-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában