Galériával és videóval

2024.09.05. 20:04

Még dolgoznak a tűzoltók a kigyulladt szolnoki telepen

Rejtély egyelőre, hogy mi okozta a tüzet a csütörtökön, Szolnokon kigyulladt telepen. Az biztos: péntek reggel eljárás indul az eset nyomán.

Rózsa Róbert

Frissítés - 2024. 09. 06.

Ezerötszáz bálát, ezer tonnányi papírhulladékot érint még a tűz Szolnokon, ahol csütörtökön délután csaptak fel a lángok a Kőrösi út után – jelezte péntek hajnalban a katasztrófavédelem. 

Mint írták, a tűzoltók kora estére öt vízsugárral akadályozták meg a nagy mennyiségben felhalmozott, bebálázott és szabadban tárolt papírhulladék tüzét. A szolnoki hivatásos tűzoltók mellett Ceglédről, Kunszentmártonból, Mezőtúrról, Jászberényből és a fővárosból is érkeztek hivatásos egységek, hogy a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett elfojtsák a lángokat. A környező épületekből tizenöt gázpalackot hoztak ki, amelyeket nem ért hőhatás. A beavatkozás idejére szünetelt a közeli vasúti közlekedés, majd idővel csökkentett sebességgel haladhattak a szerelvények. A tűzoltók munkáját munkagép is segítette, amellyel szétválasztották az égő és nem égő hulladékot.

Korábban írtuk:

– Most már megnyugodtam – mondta hírportálunknak Julianna, akinek a háza közvetlenül a csütörtökön a szolnoki Kőrösi úton kigyulladt telep mellett fekszik. Mint mondta, nem volt otthon, amikor telep lángra kapott, és szerencsére nem is kellett szedelőzködniük a tűz miatt, a tűzoltók elmondták nekik, hogy a szél nem a házuk felé fúj, ezért nincsenek veszélyben.

kigyulladt telep
Óriási volt a füst a szolnoki Kőrösi útnál egy kigyulladt telep miatt
Fotó: Mészáros János

– Még most is remegek – mutatta a kezét szomszédja, Gál Amália. Ő épp busszal jött haza, látta a füstöt, és nagyon megijedt, mivel hárman is lakják otthonukat.

Rémülete érthető. Amint arról hírportálunk beszámolt, hatalmas mennyiségű bálázott hulladék gyulladt ki a Kőrösi úton, ahová a katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult ki. Csütörtök esti ottjártunkkor is nagy volt a jövés-menés a telepen. A tűzoltóautók ki-be fordultak, a telep munkatársai is ott sürögtek. A levegőben fojtó műanyagszag terjengett.

– Nem tudom, mi okozta a tüzet és nem is szeretnék többet mondani – közölte az elsősorban papír-, műanyag és fémhulladék felvásárlásával foglalkozó cég vezetője a telephely bejáratánál.

Bár a lángok délután még mintegy ötméteres magasságig is felcsaptak, este noha még égtek a bálák, de már jóval kisebb intenzitással.

– A telep udvarán felhalmozott papírbálák gyulladtak meg. Ez terjedt tovább egyéb szemétre is nagy kiterjedésben, a lángok átterjedtek egy tömörítőgépre is – mondta el hírportálunknak a helyszínen a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Németh Ádám elmondta, mindezt több oldalról kezdték el oltani. Az esethez Ceglédről, Kunszentmártonból, Jászberényből, Mezőtúrról is érkeztek tűzoltók, összesen kilenc kocsival.

– Víz, habsugarak és vízágyú segítségével is oltottunk, és sikerült megakadályozni, hogy a nagyobb szeméthalmokra is átterjedjen a tűz – közölte. Hozzátette, a telep szomszédságában húzódó ipari vasútvonalat egy időre le kellett zárni, mert annyira sűrű volt a füst, hogy nem lehetett látni rendesen. Mikor füst valamelyest eloszlott, sebességkorlátozással újra elindulhatott a forgalom.

– A tűz terjedését megakadályoztuk. Egy nagyobb kupac van még, amelyet oltani kell – mondta el a szóvivő. 

Az oltásban egyébként a vállalat munkatársai is közreműködtek: erőgépekkel eldózerolták a meg nem gyulladt halmokat, hogy a tűz ne tudjon terjedni. Továbbá az izzó bálahalmokat is megbontják, hogy azok mihamarabb kihűljenek.

A szóvivő elmondta, az oltás várhatóan az esti órákban még eltart. Hogy mi okozta a tüzet, egyelőre nem tudják. De a riasztási fokozat akkora mértéket ért el, hogy a tűzoltás után egyből tűzvizsgálati eljárást indítanak. Ez várhatóan már péntek reggel megkezdődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában