Tanévkezdés

2024.09.04. 16:00

Megbeszélés közben nyitottak be a rendőrök a Szoljon.hu szerkesztőségébe

Véget ért a nyári szünet, a héten megkezdődött a tanítás az általános- és középiskolákban. A rendőrség „Iskolapélda” elnevezéssel indított országos kampányt annak érdekében, hogy az idei tanévkezdés időszakában ne történjen gyermekeket érintő közlekedési baleset. Az akció Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területein is jelentős figyelmet kapott. Kollégáik egy reggel épp megbeszélés közben nyitottak be a Szoljon.hu szerkesztőségébe.

Mészáros Géza

Hétfőn kora reggel egy-egy ajándékcsomaggal lepték meg az Új Néplap és a Szoljon.hu szerkesztőségének munkatársait a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság kollégái. Dávid Mónika rendőr alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottságának titkára, Kálmán Amanda rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály kiemelt főelőadója és Mári Ilona rendőr alezredes, a rendőr-főkapitányság szóvivője a rendőrség országos kampánya kapcsán látogatott el hozzánk.

Iskolapélda
Több hasznos dologgal és tanáccsal egyaránt ellátták a rendőrök kollégáinkat
Fotó: Szoljon.hu

Kérésüket, miszerint hívjuk fel a járművezetők és a diákok figyelmét is a közlekedési szabályok fokozottabb betartására, szívesen teljesítjük, hiszen közös érdekünk, hogy iskolás gyermekeinket, de másokat se érjen baleset az utakon.

A gyerekek többször elszenvedői és nem okozói a közlekedési baleseteknek

Megtudtuk, hogy 2023-ban közel 1400, 14 éven aluli gyermek sérült meg Magyarországon közlekedési balesetben. Többségük – mintegy ezren közülük – általános iskolások voltak, legtöbben a 10-14 év közötti korosztályhoz tartoztak. Az okokat vizsgálva megállapítható, hogy a gyerekek a legtöbb esetben elszenvedői, és nem okozói voltak a baleseteknek, gyakran a járműben utazva a sofőr szabályszegése miatt sérültek meg.

Tavaly mintegy száz gyermek gyalogosként szenvedett balesetet.

A gyermekeket ért közlekedési balesetek közül nyolcan soha nem térhettek haza.

A gyermekbiztonsági rendszer helyes használatának aránya 2023-ban javult az előző évhez képest, de még mindig nem éri el a 90 százalékot, vagyis 2023-ban tízből egy gyermek védtelenül utazott a járműben.

Vigyázat! Gyerekek!

Véget ért a nyári szünet, szeptember 2-án reggel megkezdődött a tanítás az iskolákban. Egyik napról a másikra kell átállni a reggeli korán kelésre, aztán időben indulni az iskolába, ott eltölteni több órát, majd tanulni. Már ez is épp elég ahhoz, hogy a több mint két hónapos szünidő után ezt megszokják a gyerekek, emellett több szempontból is fokozott veszélyeket rejthet számukra a tanévkezdet, így például a közlekedés terén is.

A tapasztalatok alapján szeptemberben az iskolások közlekedésbiztonsági veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. Gyermekeink a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közúti közlekedésnek, így valamennyi korosztályhoz képest megkülönböztetett figyelmet igényelnek.

Gyermekeink a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselői a közúti közlekedésnek
Fotó: Mártonfai Dénes / Forrás: MW archív

Az iskolásokra leselkedő veszélyek másik oldalát az utakon tömegesen megjelenő járművek jelentik. A nyári szabadságok után a forgalomban részt vevő gépkocsik száma ugrásszerűen megnő, jellemzően a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá válnak az utak, így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekszik.

Azt is tudomásul kell venni, hogy a gyerekek másként gondolkodnak, mint a felnőttek.

Másként látják a világot, más dolgokat tartanak fontosnak és érdekesnek, mint a felnőttek, és nincs ez másként a közúti közlekedésben sem. A gyermekek közlekedésük során is sokszor a kalandot, a játékot keresik, figyelmüket teljesen elvonhatja egy-egy érdekesnek tartott tárgy vagy esemény, esetleg belemerülnek egy-egy zenébe. Ekkor azonban biztonságérzetük teljesen megszűnhet, a külvilágot kizárva pedig minden külső inger nélkül maradnak. Ezért ilyenkor minden sofőr számára a legfontosabb szabály: Vigyázat! Gyerekek!

A diákok váratlanul is kifuthatnak az úttestre

Elengedhetetlenül fontos, hogy a járművezetők a tanintézetek közelében különösen figyelmesen, óvatosan közlekedjenek. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez közeledve már távolabb kezdjék meg a lassítást, ezáltal is növelve az úttesten áthaladni szándékozó gyermekek biztonságérzetét.

A tanítási nap kezdetén és végén az iskolák közelében forgalmi torlódások alakulhatnak ki, amelyek további kockázatokat jelentenek a gyermekek számára. A járművezetők legyenek ilyenkor türelmesek, előzékenyek, továbbá számítsanak arra, hogy a diákok ilyenkor váratlanul is megjelenhetnek az úttesten!

Amennyiben a gyermek gyalog vagy tömegközlekedési eszközzel jár iskolába, akkor előzetesen meg kell vele ismertetni az adott útvonalat, és alaposan be kell gyakoroltatni a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen fogásokat.

Ennek legjobb módja, ha a szülők vele együtt járják be az iskolába vezető utat.

Amennyiben a gyermek kerékpárral, rollerrel jut el az iskolába, csak akkor járjon önállóan, ha ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és képes a járművel biztonságosan haladni. Bár hazánkban még nem kötelező, ettől függetlenül kifejezetten ajánlott, hogy a bicikliző gyermek minden esetben viseljen fejvédőt.

Amennyiben a szülő gépjárművel szállítja az iskolába a diákot, szintén sok dologra kell figyelnie – a forgalmon kívül. Minden esetben rögzítse őt a gyermekbiztonsági rendszerbe – gyerekülés, ülésmagasító –, és csatolja be a biztonsági övet! De ne csak a gyermekét, hanem a sajátját is!

A szerkesztőségünkbe látogató rendőrhölgyek kérése volt, hogy legyen ez a kampány iskolapéldája egy baleset-megelőzési összefogásnak…

…hogy mindenki hazaérjen!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában