Közveszéllyel fenyegetés

2024.08.23. 19:55

Bombariadó a Jászkunságban: ennyiszer vonultak ki hamis riasztáshoz a rendőrök

Bár jó tréfának tűnhet robbantással fenyegetőzni, az okozott károk, és a következmények is súlyosak lehetnek A bombariadó közveszéllyel fenyegetésnek minősül, és akár 3, súlyosabb esetben 5 éves börtönnel is büntethető. Vármegyénkben tavaly három esetben kellett emiatt kivonulnia a rendőrségnek.

Molnár-Révész Erika

Óriási riadalmat keltett májusban, amikor egy nap alatt több, hazai iskolát is ki kellett üríteni bombariadó miatt. Robbanószerkezetet szerencsére nem találtak a kiérkező rendőrök, de a felfordulás és az aggodalom mindenképpen rányomta bélyegét a tanítási napra. Nem beszélve arról a rendőrségi erőforrásról, melyet a hamis fenyegetés elvon a valódi bűncselekményektől. 

bombariadó, telefon, telefonálás
Nem jó tréfa a bombariadó, több évnyi börtönbüntetéssel is járhat a közveszéllyel fenyegetés. Tavaly mégis háromszor is tettek hamis riasztást vármegyénkben
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shuttestock.com

Közveszéllyel fenyegetésnek minősül a bombariadó

Vármegyénkben is előfordul bombariadó, 2022-ben egy 42 éves újszászi nő hívta fel a Jubileum térről a rendőrséget azzal, hogy bomba van az egyik szolnoki bankban. A nőt elfogták, tavaly emelt vádat ellene a Szolnoki Járási Ügyészség. Mivel büntetlen előéletű volt, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozták. Rosszabbul is járhatott volna. A közveszéllyel fenyegetést ugyanis három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha a közveszéllyel fenyegetés súlyosan megzavarta a köznyugalmat, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet. 

De nem az újszászi nő volt az egyetlen, aki bombával fenyegetőzött vármegyénkben. 

Tavaly három esetben vonták el feleslegesen a rendőri erőket

– A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén tavaly 3 esetben regisztráltunk közveszéllyel fenyegetés bűncselekményt, míg az idei első félévben a rendőrségi statisztikai adatokat tartalmazó rendszer szerint nem történt a szóban forgó jogsértés miatt nyomozás. Ezen esetekben megállapítottuk, hogy mindhárom alkalommal hamis bejelentésről volt szó, tehát a rendőrök a helyszínen nem találtak robbanóanyagot – tájékoztatott Sipos-Kácsor Andrea alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. 

Törökszentmiklóson bombautánzat okozott riadalmat

Bár az első fél éves rendőrségi statisztikában még nem szerepel, idén augusztus elején Törökszentmiklóson, a Petőfi lakótelepen okozott riadalmat egy házi készítésű bombára megszólalásig hasonló szerkezet. A rendőrök az ilyenkor szokásos módon, nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. 

A protokoll szerint a rendőröknek bombariadó esetén a lehető legrövidebb időn belül értesíteni kell a fenyegetett létesítmény vezetőjét, valamint egyeztetni kell az intézkedéseket. Mivel a jogszabály szerint a bejelentés valóságtartalmának ellenőrzése, a veszélyhelyzet kizárása a fenyegetett létesítmény használóira nem hárítható át, ezért minden esetben ki kell vonulnia az egységnek, köztük egy vármegyei bombakutató szakemberrel.

Az adott épületet és környékét ilyenkor kiürítik, míg meg nem bizonyosodnak a fenyegetés valódiságáról. 

A törökszentmiklósi szerkezet esetében is bebizonyosodott, nem valódi robbanószerkezetről, de arra nagyon hasonlító utánzatról volt szó. Hogy a készítője mindezt tréfának szánta-e, az majd a nyomozás során remélhetőleg kiderül, ugyanis a rendőrség ebben az esetben is közveszéllyel fenyegetés miatt indított eljárást

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában