Támadás

2024.07.17. 15:00

A pszichiátriai osztályról került rács mögé az újszászi támadó

Megtámadott egy kerékpárost egy újszászi férfi. Az agresszív támadónak elmezavarra utaló tünetei vannak, így egyenesen a kórházban tartóztatták le.

Rimóczi Ágnes

A Szolnoki Járási Ügyészség rablás bűntettének kísérlete miatt indítványozta egy 36 éves újszászi férfi letartóztatását, akit a pszichiátriai osztályon fogtak el. 

A pszichiátriai osztályon tartóztatta le
A fotón a sértett sérülése látható, támadóját a pszichiátriai osztályon fogták el
Forrás:  Magyarország Ügyészsége

– Az ügyészség indítványa szerint a férfi 2024. július 12-én a reggeli órákban Újszászon, a Bajcsy-Zsilinszky úton sétált, amikor meglátta a vele szemben kerékpárjával közlekedő 74 éves sértettet. A támadó ekkor az idős úr elé állt, aki emiatt kerékpárjával megállt. A férfi – azért, hogy a sértettet a nála lévő készpénz átadására kényszerítse – a magánál tartott 11,5 centiméter pengehosszúságú késsel megfenyegette áldozatát, azt az idős férfi mellkasa irányába emelte „pénzt vagy életet” felszólítás mellett – számolt be az esetről dr. Lánczi Rajmund.

A Szolnok Járási Ügyészség helyettes sajtószóvivője hozzátette: 

Az idős úr ekkor a rendőrséget akarta felhívni, azonban támadója, hogy ezt megakadályozza, ököllel arcon ütötte, ami miatt a sértett kerékpárjával együtt az árokba esett.

A támadó ekkor anélkül, hogy áldozatától bármit elvett volna, elhagyta a helyszínt. Az idős férfinak a bűncselekmény következtében 8 napon belül gyógyuló horzsolásos sérülései keletkeztek.

– Az ügyészség azért indítványozta a büntetett előéletű, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló férfi letartóztatását, mert a kiszabható büntetés nagyságára figyelemmel fennáll szökésének, elrejtőzésének veszélye. Feltehető továbbá az is, hogy szabadlábon hagyása esetén a sértettet megfélemlítené és ezzel a bizonyítást megnehezítené, illetve vonatkozásában a bűnismétlés veszélye is fennáll – közölte hírportálunkkal a helyettes szóvivő.

Mint megtudtuk: a férfi a büntetőeljárás során nem volt együttműködő, elmezavarra utaló tüneteket mutatott, gyógyszer nélkül agresszivitása nehezen volt visszaszorítható, így kórházi kezelése vált indokolttá. A gyanúsított az elsődleges orvosi vizsgálatok alapján folyamatos gyógyszeres terápiára szorul, szükséges Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben történő ellátása, valamint kóros elmeállapotának büntetőjogi megállapításához elmeszakértői vizsgálata.

– Mindezekre figyelemmel a Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírája a letartóztatás elrendeléséről döntő ülését a férfi kezelését biztosító Szolnoki Hetényi Géza Kórházban tartotta meg – emelte ki dr. Lánczi Rajmund, akitől megtudtuk:

A bíróság a férfi letartóztatását elrendelte, a letartóztatás végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában