Pályázat

2024.07.15. 19:53

Közel négymillió forint központi támogatást kaptak jászkunsági önkéntes mentőszervezetek

Jászberényi, tiszafüredi, kengyeli, jászapáti és pusztamonostori önkéntes mentőszervezetek kaptak központi támogatást.

Rózsa Róbert

Összesen közel négymillió forint központi támogatást kaptak jászkunsági önkéntes mentőszervezetek – közölte csütörtökön hivatalos oldalán a katasztrófavédelem. Azt írták, 2024-ben 187 önkéntes mentőszervezet jut támogatáshoz központi forrásból, miután – a korábbi évekhez hasonlóan – a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozására, a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

önkéntes mentőszervezetek, támogatás, Jászkunság
Jászkunsági önkéntes mentőszervezetek is kaptak központi forrást
Fotó: MW archívum / Forrás: Illusztráció

Ezek az önkéntes mentőszervezetek kaptak támogatást

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ezen pályázaton belül jutott forráshoz

  • a Berény Járási Önkéntes Mentőcsoport és Jász Búvár
    Sportegyesület 1,1 millió forintot,
  • a Tiszafüredi Járási Önkéntes Mentőcsoport, Tiszafüred
    Városi Polgárőrség 951 ezer forintot,
  • a Kengyel Települési Önkéntes Mentőszervezet, Kengyeli
    Önkéntes Tűzoltó Egyesület 946 ezer forintot,
  • az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Jászapáti 453 ezer forintot,
  • a Pusztamonostori Önkéntes Tűzoltó Egyesület 337 ezer forintot kapott.

Az önkéntes mentőszervezetek megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését tizenkét évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelem egységeinek munkáját, képesek a hivatásosok irányításával hatékonyan működni.

Az önkéntes mentőszervezetek fejlesztésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének erősítése volt. A szervezetek bevonásával emelkedik azoknak a száma, akik helyben szerepet tudnak vállalni a károk, különös tekintettel a viharkárok felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan beavatkozásaik száma is emelkedett, tavaly összesen 3360 katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!