Életmentés

2024.07.12. 13:55

Lakástüzek: egy ember már képtelen volt kijutni lángba borult otthonából

Az idei első félévében már 143 lakóépület gyulladt ki Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, ez néggyel, vagyis 3 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A lakástüzek oka a legtöbb esetben elektromos hibára vezethető vissza, de 9 otthonban mint kiderült, szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz.

Molnár-Révész Erika

Idén januárban huszonnégy órán belül két családi ház égett le Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, az újszászi és zagyvarékasi lakástüzek miatt összesen hét ember maradt fedél nélkül. S nem ez volt az egyetlen szomorú eset. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint 2024 első hat hónapjában közel 3100 ezer négyzetméternyi épített terület égett le a vármegyében, ami 143 lakástüzet jelent. 

lakástüzek
Májusban Szolnokon, a Törteli úton gyulladt ki egy családi ház, egy ember meghalt a pusztító lángokban. A lakástüzek száma az év első felében 143 volt, ami néggyel kevesebb, mint a tavaly
Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tíz otthon vált lakhatatlanná lakástüzek miatt

A lakástüzeknek egy halálos áldozata is volt, egy ember bennégett a lángok között, amikor Szolnokon, a Törteli úton gyulladt ki egy családi ház májusban. 

Az előző esztendő ugyanezen időszakában hárman vesztették életüket. A tüzekben 13-an sérültek meg, ugyanannyian, mint tavaly ilyenkor.

– Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 245 tűzoltójárműre volt szükség. Tíz otthon vált a tűz miatt lakhatatlanná, 25 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 13-án volt Mezőtúron. Egy családi ház kéményének oltása és az átizzott födémszerkezet megbontása közel hat órát vett igénybe – tájékoztatott Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Mint elmondta, a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. 

Az esetek többségében a konyhában keletkezett a tűz

– A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, vagy a fűtési rendszer hibája miatt csaptak fel a lángok. Kilenc otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. Az esetek 17 százalékban a konyha gyulladt ki, 12 százalékban a hálóban, 6 százalékban különböző tárolókban keletkezett a tűz. A 143 érintett otthon közül sajnos egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni – hangsúlyozta a szóvivő.

Halálos áldozata nem volt a csendes gyilkosnak 

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 21-szer riasztották a tűzoltókat, kettővel többször, mint egy évvel korábban. Hét ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, halálos áldozat nem volt. 

– Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel melegvízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid keletkezik – figyelmeztetett Németh Ádám.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!