Szimuláció

2024.07.21. 17:00

Kimentették a „fuldoklókat” Tiszafüreden – látványos mentési gyakorlatot tartottak a Tisza-tavon – galériával, videóval

Tiszafüredi mentési gyakorlatán mutatta meg a rendőrség, mi történik, amikor valakit vízből kell kimenteni.

Rózsa Róbert

– Segítség! Segítség! – hangzott fel a kiáltás szombaton, néhány perccel 16 óra után, Tiszafüreden. Két fiú kapálózott a Tisza-tó vizében e segítségkérést hallatva, pillanatokkal később pedig a 112-es vonalon be is futott a riasztás a rendőrséghez. Eztán egy drón rebbent a víz fölé, és meghatározta a fiúk pontos helyzetét. Utóbbiak ebből tudhatták: közel már a segítség. Pillanatok teltek csak el, és a vízi rendőrök jet ski-s egysége száguldott oda a fiatalokhoz, akiket villámgyorsan partra szállítottak, ahol már várták őket a mentők. Mindez nagyjából két perc alatt, flottul zajlott le. És szerencsére nem éles bevetés volt, hanem egy mentési gyakorlat.

mentési gyakorlat, Tisza-tó, Tiszafüred, rendőrség, vízi mentés
A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kiskörei őrsének rendőrei mentési gyakorlatot tartottak Tiszafüreden, a Balneum Hotel mellett
Fotó: Mészáros János

Mindenesetre a bemutatóból ízelítőt kaphattak az érdeklődők, hogyan zajlik a vízi mentés a Tisza-tavon. Érdeklődőknek pedig nem volt híján a gyakorlatnak helyszínt biztosító tiszafüredi Balneum stég, ahol kisebb tömeg verődött össze a látványos szimulációra.

Évente legalább egy mentési gyakorlatot tartanak

– Elsőként a központban megpróbálják beazonosítani a helyszínt és esetlapot küldenek a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek és a mentőszolgálatnak. Miután kiderült, hol vannak a legközelebbi egységek, azokat rögvest a helyszínre vezénylik – magyarázta el a folyamat mikéntjét Csúr Péter rendőr alezredes. A törzsparancsnok elmondta, a drónok használata azért is fontos, mert sokszor épp a helyszín meghatározása a legproblémásabb. Drónokkal viszont könnyen fel tudják térképezni a baleset helyszínét.

A mentési gyakorlaton a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság mellett, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a Tisza-tavi Mentőcsoport vett részt. Mint Csúr Péter mondta, évente legalább egy, a tiszafüredihez hasonló gyakorlattal „tartják karban” magukat.

Gyakori esetekkel treníroztak

A szombati szimulációban egy fürdőhelyről sodródtak el gyerekek, ezt kellett megoldania a mentés résztvevőinek. De tartottak egy másik gyakorlatot is, amelyben a motorcsónakok keltette hullámok borítottak vízbe kajakosokat. Ezt a helyzetet is villámgyorsan kezelték a hatóságok. A választás egyébként azért ezekre a szituációkra esett, mert azok gyakoriak a Tisza-tavon.

Slusszpoén a végére: a mentési gyakorlat után odaléptünk a nézők egy csoportjához, megkérdezvén, hogyan tetszett nekik a mentőakció. S mit ád’ isten, épp egy nyugdíjas rendőrbe botlottunk.

– Ilyen mentést még sosem láttam. Szervezett, összehangolt akció volt szerintem. Jó volt nézni – értékelte a látottakat Sükiné Szakács Éva. A mosonmagyaróvári ex-rendőr úgy vélte, aki végignézte, talán másként értékeli ezután a vízi mentéseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!