Tűzeset

2024.07.15. 11:25

Garázstűz miatt vált lakhatatlanná egy szolnoki családi ház – galériával

Egy autóról terjedtek át a lángok a szomszédos családi házra Szolnokon vasárnap éjszaka. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az elmúlt hetekben hat ember otthona vált lakhatatlanná garázstűz miatt.

Pakainé Pusztai Nóra

Kigyulladt egy fa szerkezetű garázs a szolnoki Rák utcában vasárnap éjszaka. Úgy tűnik egy személyautó gyulladt ki és lángba borította az építményt, a garázstűz átterjedt a százötven négyzetméter alapterületű szomszédos családi házra. A tetőszerkezetben és egyik helyiségében is kárt okoztak a lángok.

garázstűz
A garázstűzben egy személyautó is kiégett
Forrás: Szolnok HTP

Nem követelt áldozatot a garázstűz

– A helyszínre a szolnoki és ceglédi hivatásos tűzoltók összesen hét autóval érkeztek. A rajok a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral, köztük egy magasból mentő létrasugárral oltották a lángokat – válaszolta megkeresésünkre Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A beavatkozás idejére az áramszolgáltató szakemberei lekapcsolták az utcát a szolgáltatásról. A családi ház lakhatatlanná vált, a benne élő négy személy rokonoknál, ismerősöknél töltötte az éjszakát. Információink szerint egy embert enyhe füstmérgezés gyanújával szállították kórházba.

Németh Ádám az esettel kapcsolatban hangsúlyozta, amennyiben a telek mérete nem engedi meg azt, hogy a szomszédtól megfelelő távolságban építkezzünk, akkor a tároló vagy egyéb építését felelős magatartással tegyük.

– Fontos, hogy az elektromos hálózat kiépítését is bízzuk szakemberre és tartsuk be a szabályokat – emelte ki. A szóvivő hozzátette, a vármegyében történt lakástüzek egyharmada az elektromos hálózat hibáira, túlterheltségére, a nem megfelelő kiépítésére vezethetőek vissza.

– A portánkat tartsuk rendben, a tiszta, rendezett udvaron sokkal lassabban terjed a tűz – magyarázta. Kitért arra is, hogy hulladékot és éghető anyagot ne tároljunk az udvarunkon. Elsődleges  problémaként említette viszont, hogy a keskeny telkek esetén a garázst túl közel építik a szomszédhoz. Mint megtudtuk, az elmúlt két héten belül hat ember otthona vált lakhatatlanná, mind az elszenvedői voltak a házuk szomszédságában keletkezett tűznek. A martfűi pusztító tűzről korábban már beszámoltunk, ott ugyancsak egy garázs kapott lángra. A lángok a szolnokihoz hasonló módon a szomszéd épületre, annak is a tetőszerkezetére terjedt át. Szerencsére akkor nem sérült meg senki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!