Piszkos módszerek

2024.07.12. 06:55

Negyven percig beszélt a férfihoz az álbankár, nem semmi trükköket vetett be

Végig udvarias és segítőkész volt az álbankár, ezért hitt neki. A végzetes sms után fejvesztve hívta a kunszentmártoni rendőröket.

Rózsa Róbert

Kedves férfihang szólt bele a telefonba július 9-én, a kagylót egy jászkunsági férfi vette fel. Ha sejtette volna, ki hívja, biztosan nem tesz így, hiszen a vonal másik végén egy álbankár volt, aki végül kiforgatta vagyonából.

álbankár, bank, csaló, Kunszentmárton
Álbankár forgatta ki vagyonából a jászkunsági férfit
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

Megkapta, amit akart, majd köddé vált az álbankár

Mint az esetről hírportálunkat tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság beszámolt, a csaló OTP-s ügyintézőnek adta ki magát, és azt mondta a sértettnek, hogy gyanús tranzakciót észleltek a számláján. Ezt elmondása szerint megakadályozták, és a tranzakciót végrehajtó kilétét is meg lehet állapítani – ehhez csupán az szükséges, hogy telepítsen egy távoli hozzáférést biztosító programot a gépére.

A sértett ezt meg is tette, majd az „ügyintéző” próbautalás ürügyén átutalta a számlán lévő több mint 3,5 millió forintot egy másik számlára. A sértett ezt követően beírta az sms-ben érkező kódot a netbankban.

Miután a negyven percnyi beszélgetés után a pénz végül átkerült a másik számlára, a hívó bontotta a vonalat. Azóta a telefonszám nem kapcsolható.

Az átvert férfi feljelentést tett, vallomásában azt mondta, azért nem kételkedett az álbankárban, mert az végig udvarias, megnyerő és nagyon segítőkész volt. Az ügyben a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság csalás bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Mit tegyen, hogy ne váljon ilyen csalás áldozatává?

A rendőrség az eset kapcsán felhívta a figyelmet, mit kell tenni ahhoz, hogy ne váljunk ilyen csalás áldozatává. Eszerint:

  • Soha ne adjon meg további bankszámlaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre.
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva.
  • Telefonon hívja egy banki ügyintéző? Azonnal kapcsoljon be a védekező ösztöne, és gyanakodjon! Ha programtelepítést vagy személyes/banki adatokat kér, azonnal bontsa a vonalat!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán olvashatóak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!