Korlátozás

2024.06.22. 16:13

Megtette hatását a kánikula: szombattól tűzgyújtási tilalom van a Jászkunságban

Aki erdei bográcsozásra, nyársalásra készült hétvégén, az felejtse el: tűzgyújtási tilalom él szombattól a Jászkunságban.

Rózsa Róbert

Tűzgyújtási tilalom érvényes június 22-étől az ország délkeleti részén, így Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteki tájékoztatásából.

tűzgyújtási tilalom, tűz, Jászkunság, korlátozás
Újabb korlátozást rendeltek el Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében: szombattól tűzgyújtási tilalom él
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

Tűzgyújtási tilalom él a Jászkunságban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezzel kapcsolatos, ugyancsak pénteki közlése szerint az elmúlt napok kánikulája miatt fennáll az erdőtüzek kockázata, és Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegye mellett – ahol már korábban is élt a tűzgyújtási tilalom – Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területére is kiterjesztették a korlátozást.

Mint írták, A jelenlegi forró időjárás kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát.  Az érintett vármegyékben nem volt olyan mennyiségű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintjét. Így nőtt a tűzveszély, továbbá szintén jelentős az ugrótűz és a koronatüzek kialakulásának kockázata.

Óriási bajt okozhatnak az eldobott cigarettacsikkek

A Nébih közleményében arra kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják ki autóikból, mert azok az útmentén található növényzetet felgyújthatják. Belterületen sem ajánlott nagy lángmagasságú tüzet gyújtani, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterrel távolabb is tüzet okozhatnak.

A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében is tilos a tűzgyújtás. A korlátozás ideje alatt ugyancsak tilos tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken – írták.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!