Nem jogerős

2024.06.24. 17:25

Bár kiszabták a büntetést, de nyoma veszett a cibaki csavarhúzós támadónak

Ha csak első fokon is, de végre első fokon ítélet született egy 38 esztendős férfival szemben, aki több mint három évvel ezelőtt egy csavarhúzóval kis híján halálra szurkálta édesanyja élettársát Cibakházán.

Mészáros Géza

A bűncselekmény idején 35 esztendős férfi 2021. január 4-én a kora esti órákban ittas állapotban megjelent nagymamája cibakházi lakóhelyén azért, hogy az ott tartózkodó édesanyjától pénzt kérjen. Az anyja azonban nem tudott anyagi segítséget nyújtani a fiának, aki emiatt rettentően dühös lett.

Cibakházi csavarhúzós büntetőügy,tárgyalás,büntetés
Dr. Hajdu Anna bírónő a szökésben lévő vádlott távollétében hirdette ki a „csavarhúzós”-ügyben hozott ítéletét
Fotó: Mészáros Géza

A férfi bosszúból kiviharzott az édesanyjának ház előtt parkoló autójához, és a magához vett méretes csavarhúzóval kiszúrta a jármű két kerekének gumiabroncsait. Amikor azonban tovább rongálta volna a kocsit, megjelent az anya élettársa – aki egyébiránt fiatalabb a vádlottnál –, és számon kérte a férfit a vandalizmusáért, majd ellökte az autótól. Dulakodtak, majd a feldühödött férfi a csavarhúzóval anyja élettársa fejét, nyakát és arcát is összeszurkálta. A bántalmazottnak óriási szerencséje volt, hogy nem szenvedett súlyosabb, akár végzetes sérüléseket.

Dr. Hajdu Anna bírónő hétfőn délelőtt, szökése miatt a vádlott távollétében mondta ki az ítéletet a Szolnoki Törvényszék nevében. A korábban megtartott perbeszédekben az ügyész több éves börtönbüntetést indítványozott a terheltre, míg a vádlott védője a védence felelősségre vonását az alapvád, tehát a felfegyverkezve elkövetett garázdaság, illetve a könnyű testi sértés bűntetteinek megállapítását javasolta. A bíróság végül az ítélet tényállását a vádirati tényállással egyezően állapította meg, a lefolytatott bizonyítási eljárás adatai alátámasztották a vádiratban foglaltakat. Ez alapján a bírónő életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és magánlaksértés vétsége miatt hozta meg döntését.

Cibakházi csavarhúzós büntetőügy
A bíróság 2022. február 14-én elfogató parancsot adott ki a szökésben lévő vádlottal szemben – mindeddig eredménytelen a körözése
Fotó: Mészáros Géza

A Szolnoki Törvényszék két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a vádlottat és négy évre a közügyektől is eltiltotta. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért a döntéssel kapcsolatban. A védő azonban eltérő minősítés miatt megfellebbezte a határozatot – és továbbra is az alapvád, tehát a felfegyverkezve elkövetett garázdaság, illetve a könnyű testi sértés bűntetteinek megállapítását tartja fenn. Az ügynek tehát még nincsen vége, a másod fokú, jogerős döntést a későbbiekben a Szegedi Ítélőtábla hozhatja meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!