Hálózat

2024.05.28. 11:16

Számlagyárat irányított egy szolnoki férfi – így okozott milliárdos kárt a banda

Strómanok, fiktív számlák, kamu átutalások – szinte minden „hangszeren játszott” az a fehérgalléros bűnbanda, melyet egy szolnoki férfi irányított, és amely egy számlagyáron keresztül „sikeresen” tüntetett el 1,7 milliárd forintot a költségvetésből. A 63 vádlottat felvonultató ügyben a minap emeltek vádat, és hamarosan a szolnoki bíróság tárgyalóterme is megnyílik előttük...

Rózsa Róbert

Borongós, esős idő volt Szolnokon 2021. december 2-án, amikor a NAV nyomozói, járőrök, ellenőrök és a MERKUR bevetési egységei lecsaptak egy helyi férfire. A férfi ebben a pillanatban már tudhatta, hogy mostantól tartósan borús idők jönnek rá, a hatóságok ugyanis azért törték rá az ajtót, mert a NAV akkori tudása szerint mintegy 600 millió forint áfát tüntetett el egy ötven cégből álló számlagyáron keresztül.

számlagyár,ügyészség
1,7 milliárd forint tűnt el a magyar költségvetésből egy szolnoki férfi által vezetett számlagyár „áldásos” tevékenysége nyomán
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

 

Azóta két és fél év telt el, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség keddi tájékoztatása szerint pedig most vádat emelt az ügyben 63 vádlott ellen. A 600 milliós kár pedig idő közben 1,7 milliárd forintra kúszott fel.

Hogy miként hozták össze mindezt, arra az ügyészségi tájékoztatásból is kaphatunk némi képet.

Így működtették a számlagyárat

A bűnszervezet valós cégnek álcázta magát: volt irodájuk, cégvezető, könyvelő és ügyintézők is, és 2018-tól kezdve arra álltak rá, hogy fiktív számlákat nyújtanak valós vállalkozásoknak és otthonfelújítási támogatást igénylőknek. A kuncsaftok előbbi csoportja így megspórolhatta az áfabefizetés egy részét, utóbbiak pedig az otthonfelújítási támogatás igényléséhez szükséges – hamis – bizonylatokhoz jutottak. Míg a bűnszervezet a kiállított számlák értékének 8-10 százalékát kérte fizetségül.

A számlagyár nem csupán a fiktív számlák kiállítására ügyelt, de megpróbálták elsikálni a nyomokat is. További fiktív társaságok beiktatásával valódi láncot hoztak létre, ezek egymásnak szintén fiktív alvállalkozói számlákat, teljesítés-igazolásokat állítottak ki, mindezt leplezendő kamu átutalásokat is végrehajtottak.

Így az évek alatt 50 gazdasági társaságból álló hálózatot alakított ki a számlagyár, és összességében mintegy 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A szálakat pedig a már említett szolnoki férfi mozgatta – egészen ama két és fél évvel ezelőtti, borús napig...

Szolnokon tárgyalják az ügyet

Mint az ügyészség tájékoztatott, a vádlottak között vannak a bűnszervezet irányítói és tagjai, a fiktív gazdasági társaságokat alapító strómanok és a számlabefogadók. Az ügyészség a vádemelést megelőzően kilenc vádlottal egyezséget kötött az ügyben. Az ügyben a Szolnoki Törvényszék dönt majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!