Támadnak a csalók!

2024.04.04. 06:55

Hazugságokat duruzsolt az idős szolnoki hölgy fülébe, egyetlen hívással tönkretette az aljas férfi

Ismét akcióba lendültek az adathalászok a Jászkunságban. A minap közel tízmillió forintot csaltak ki egy szolnoki nyugdíjastól, valamint egy fegyverneki férfit is megtaláltak, akitől nyolcmillió forintot loptak el mindössze egyetlen telefonbeszélgetés alatt...

Pakainé Pusztai Nóra

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a napokban sem pihentek az online csalásra szakosodott bűnözők. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság két esetet is megemlített közleményében.

idős nő, telefon
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

– Egy szolnoki nyugdíjast március 28-án délben hívott fel egy ismeretlen férfi, aki arra hivatkozott, hogy a nő bitcoinszámláján összegyűlt nagyobb összeget kívánják a részére átutalni, melyhez az AnyDesk program telepítését kérte. A sértett eleget tett a kérésnek, így a csaló mindössze négy utalással 9 millió 900 ezer forintot szerzett meg a számlájáról. A bűnöző azt is kérte, hogy 12 órán keresztül ne lépjen be a netbankba – fejtették ki a történteket.

Banki ügyintézőnek adta ki magát

Az internetes csalások olyan bűncselekmények, melyeknél az áldozatok jóhiszeműségét használják ki. A sértettek gyakran anélkül adnak meg érzékeny információkat a világhálón a megnyerő modorú, ismeretlen telefonálóknak, hogy észrevennék, csalók hálójába kerültek. Az elmúlt időszakban több gyanútlan embert sikerült átvernie és megkárosítania az adathalászoknak.

– Egy fegyverneki sértettet húsvét előtt hívott fel egy ismeretlen, aki magát banki ügyintézőnek adta ki. Közölte, hogy a férfi pénze veszélyben van, ezért annak megóvása miatt az AnyDesk program telepítését kérte. Az óvatlan középkorú sajnos eleget tett a kérésnek, így a csaló 8 millió forinttal könnyítette meg a bankszámláját – említett egy másik esetet a rendőrség.

Mit tehetünk a csalók ellen?

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság néhány jó tanácsot fogalmazott meg, amelyekkel elkerülhető, hogy csalás áldozataivá váljunk: 

  1. Soha ne adjon meg bankszámla adatokat, felhasználói fiókazonosítókat, jelszavakat e-mail-ben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre! 
  2. Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!
  3. Telefonon hívja egy banki ügyintéző? Azonnal kapcsoljon be a védekező ösztöne, és gyanakodjon! Ha programtelepítést vagy személyes és banki adatokat kér, azonnal bontsa a vonalat!

A tapasztalatok szerint a csalás és a tényleges, jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint azt észleli, hogy csalás áldozatává vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet bankjánál, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

Az internetes adathalászat és a csalók veszélyesek lehetnek, de tudatos és óvatos magatartással sokat tehetünk az ellenük való védekezésért. Ne hagyjuk, hogy az online tér árnyoldala megzavarjon minket, ezért soha, sehol osszunk meg személyes vagy banki információkat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában