Félrevezetés

2023.11.24. 17:06

Kamurablás, álbántalmazás: hazudozó nők packáztak a jászkunsági rendőrökkel

Karcagi és tiszaburai esetet is vizsgált a rendőrség, októberben két olyan rablásról tettek bejelentést, ami minden alapot nélkülözött. Mindkét esetben kiderült, hogy semmi sem történt...

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Egy karcagi nő tett bejelentést a rendőrségre, mert elmondása szerint október 31-én este a város belterületén több ismeretlen férfi támadt rá, akik a kerékpárját követelték.

– Elmondása szerint az asszony a felszólításnak nem tett eleget, emiatt az egyik férfi ököllel megütötte, majd a nő sikoltozására az elkövetők elfutottak. A nyomozók megkezdték a bűnügy felderítését, több tanút hallgattak ki, kamerafelvételeket foglaltak le és elemeztek. Ismét meghallgatták a sértettet, aki bevallotta, hogy az egészet csak kitalálta. Nem bántotta őt senki: elesett kerékpárjával a csúszós úton, megsérült az arca – részletezte az esetet a police.hu-n a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Néhány nappal később Tiszaburáról érkezett bejelentés rablásról a Karcagi Rendőrkapitányságra.

– A sértett elmondta, hogy a barátnőjéhez igyekezett, amikor öt helyi fiatal mellett elsétálva, egyikük kikapta a kezéből a mobiltelefonját, majd lefogták, egy házba vitték és bántalmazták, a verést csak a felszólítás után hagyták abba. A rendőrség ismét a szokásos aprólékossággal kezdett a felderítéshez – közölték. Az eset kapcsán kifejtették, hogy a sértett az újabb kihallgatásakor visszakozott, elmondta a nyomozóknak, hogy korábban nézeteltérése volt az általa megnevezett öt fiatallal, akiken ily módon kívánt bosszút állni.

Mindkét nyomozást megszüntette a rendőrség, de az ügyeknek itt még koránt sincs vége. Míg az előbbi esetben ismeretlenek ellen tett feljelentést az asszony, az utóbbiban konkrét embereket nevezett meg a nő. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, mi a jelentősége annak, ha valaki olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan.

– A hatóság félrevezetése vétség büntethető. Amennyiben azonban a valótlan bejelentés létező, azonosítható személyre vonatkozik úgy már nem hatóság félrevezetéséről, hanem hamis vád bűntettéről beszélünk – hangsúlyozták.

Egy-egy bűncselekmény elkövetőinek felderítése és vizsgálata nem kevés személyi állományt, eszközt és költséget igényel.

– Amennyiben ezt az energiát valótlan bejelentésekre kell fordítani, az a bajba jutott állampolgároktól von el figyelmet. Senki ne packázzon felelőtlenül a rendőrséggel! – emelték ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában