Hőhullám

2024.09.02. 17:25

Példátlan eset: egy milliméter eső hullott Szolnokon egész augusztusban

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság adatai szerint Szolnokon két „csúcs is született" augusztusban. Az időjárási rekordok hava volt az elmúlt hónap a térségünkben. Mindez azonban sajnos nem ad okot az örömre...

Rimóczi Ágnes

Mindösszesen 1,1 milliméter csapadékot észleltek Szolnokon augusztusban. Egy másik csúcsértéket is, méghozzá 25,9 fokos középhőmérsékletet regisztráltak Szolnokon a nyár utolsó hónapjában. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberi szerint mindkét érték példa nélküli. Sorra születtek az időjárási rekordok...

időjárási rekordok, Tisza
Az időjárási rekordok hava volt az idei augusztus. A nyár utolsó hónapja meleg és nagyon csapadékszegény volt Szolnokon
Fotó: Nagy Balázs

Szolnokon egy, Kisújszálláson két milliméter eső esett

– Igazgatóságunk másfél vármegyényi működési területére – a kiemelt mérőállomások adatai alapján – augusztusban átlagban 12,2 milliméter csapadék hullott, ami 40,3 milliméterrel kevesebb a sokéves nyolcadik havi területi átlagnál. A legtöbb esőt Kunhegyesen (30 mm) mértük, ennek zöme egy nap alatt (17-én) esett le. 

A legkevesebb csapadék pedig Szolnokon (1,1 mm) érte a felszínt, ami ezen a helyszínen a legkisebb mennyiség az igazgatósági mérések kezdete, 1963 óta.

De Kisújszálláson sem esett sokkal több, mindössze két milliméter – számolt be a már-már elkeserítő adatokról Laczi Zoltán. A Kötivízig sajtóreferense hozzátette: 2024 eddig eltelt nyolc hónapjának csapadékösszege területi átlagban 247,1 milliméter, ami 116,1 milliméterrel marad el a sokéves 1-8. havi értéktől.

A hőmérőn is időjárási rekordok születtek

Fáznunk sem kellett augusztusban. A júliusi meleg folytatódott. 

– Mint emlékezetes: a Jászkunság székhelyén 2024 júliusa volt a legforróbb hetedik hónap 1946 óta, 25,4 fokos középhőmérséklettel. A rekord megismétlődött a nyár utolsó havában is, csak ennél is magasabb, 25,9 fokos átlagértékkel, ami a legmagasabb augusztusi középhőmérséklet az 1946 óta tartó mérések sorában. 

Ez az érték egyébként  4,8 fokkal (!) haladja meg a sokéves szolnoki augusztusi átlagot

 – részletezte a nem kevésbé figyelemfelhívó hőmérsékleti adatokat a szakember.
Mint megtudtuk: a hónap folyamán a legmelegebbet, 36,7 fokot 13-án, míg a leghűvösebbet, 12,9 fokot 6-án észleltek az igazgatóság illetékesei. Öt nap kivételével minden nap meghaladta a 30 fokot a napi csúcshőmérséklet, a forróságnapok (35 fok feletti maximum) száma hat volt. Az augusztusi napfénytartam 297,8 óra volt Szolnokon.

A 2024 augusztusában lehullott csapadék mennyisége a Kötivízig kiemelt mérőállomásain (milliméter)

Kisköre 9,0
Jászkisér 10,5
Tiszasüly 17,0
Jászberény 20,1
Karcag 6,1
Kisújszállás 2,0
Kunhegyes 30,0
Mezőtúr 14,5
Kunszentmárton 10,5
Törtel 13,8
Szolnok 1,1

Forrás: Kötivízig

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!