Beruházások

2 órája

Magyarország stratégiai érdeke, hogy megmaradjanak a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályok

Lázár János építési és közlekedési miniszter a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy minden jogi lehetőséget megvizsgálnak és alkalmaznak annak érdekében, hogy az LMP népszavazási kezdeményezése ne lehetetleníthesse el az infrastrukturális fejlesztések megvalósulását.

MW

Lázár János építési és közlekedési miniszter az EU közlekedési minisztereinek informális találkozója után tartott sajtótájékoztatón a Várkert bazárban 2024. szeptember 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A lap felidézi, hogy az LMP népszavazást kezdeményezett a magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályairól. Az Alkotmánybíróság visszautasította az ügyben az Építési és Közlekedési Minisztérium által benyújtott alkotmányossági panaszt, így az LMP megkezdhette az aláírásgyűjtést. A Magyar Nemzet arról kérdezte Lázár János építési és közlekedési minisztert, miért fontos megtartani a jelenlegi, kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályozást.

A magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályainak megtartása Magyarország stratégiai érdeke, ennélfogva a kiemelt eljárásrend alkalmazása olyan lehetőség, amelyről Magyarország nem mondhat le. 

Hazánk az elmúlt időszakban – sok év után – képessé vált más környékbeli országokkal versenyre kelve külföldi gazdasági szereplőket hatékonyan megszólítani annak érdekében, hogy befektetéseik célpontjául Magyarországot válasszák. 

Nem elég külföldi befektetéseket vonzani, azokat meg is kell tartanunk. Ilyen eszköz az egyes beruházások kiemeltté nyilvánításának lehetősége, amely egyfajta szabályozott gyorsítósávot jelenthet olyan befektetők számára, akik munkahelyeket teremtenek és előrelendítik az ország gazdaságát

– mondta válaszában a tárcavezető.

A környezeti, műemlékvédelmi és építészeti szempontokat érintő egyedi szabályokkal kapcsolatos kritikákra Lázás János úgy reagált, a végrehajtás során szerzett tapasztalatokra figyelemmel az Országgyűlés csaknem egy éve már pontosította és szigorította a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályrendszert annak érdekében, hogy tovább csökkentse a kiemeltté nyilvánítás lehetőségében rejlő elvi kockázatokat. 

Ezt követően a közvetlen közcélt szolgáló beruházások (például katonai, nemzetbiztonsági, katasztrófavédelmi, oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális, valamint egyházi vagy nemzetiségi célú fejlesztések) mellett csak olyan magánberuházások nyilváníthatók kiemelt beruházássá, amelyek nemzetgazdasági szempontból stratégiai fontosságúak vagy legalább százmilliárd forint költségigényűek és legalább száz új munkahely megteremtését biztosítják, vagy ipari park, logisztikai park területén valósulnak meg

– emelte ki a miniszter.

Hozzátette: az új szabályozás jelentős korlátozásokat hoz a korábbiakhoz képest, így nemzetgazdasági érdekeink előmozdítása mellett sem engedi a befektetői magánérdekek parttalan érvényesülést a helyben élő magánszemélyek kárára, hanem számukra is garanciákat tartalmaz az élhető lakókörnyezet fennmaradása és a helyben történő, értékteremtő munkavállalás érdekében. Az egyes kiemelt beruházások építészeti minőségét, településképi, illetve környezeti illeszkedését pedig az is biztosítja, hogy az Országos Építészeti Tervtanács ezeket a beruházásokat is érdemben véleményezi.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában