2022.12.24. 16:09
Aranykorukat élik a termelői piacok
A friss áru mellett a termelői piacok másik nagy előnye, hogy erősítik a helyi közösségeket, személyes kapcsolat alakul ki vásárló és eladó között.
Árusok az Agrárminisztérium épületének árkádjai alatt az árusítóhely megnyitójának napján, 2022. szeptember 16-án
Forrás: MTI
Fotó: Balogh Zoltán
Aranykorukat élik a termelői piacok hazánkban, az elmúlt években tucatjával jöttek létre az ország különböző pontjain a helyi árusítóhelyek, amelyek egyre népszerűbb, megbecsültebb színterei a helyi termelők és vásárlók közösségének. Mindez részben annak köszönhető, hogy egyre több helyi termelő, kistermelő van az országban, illetve hogy a magyar emberek is egyre inkább keresik a hazai termékeket. A friss áru mellett a termelői piacok másik nagy előnye, hogy erősítik a helyi közösségeket, személyes kapcsolat alakul ki vásárló és eladó között.
Az Agrárminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az elmúlt időszakban megháromszorozódott a termelői piacok száma Magyarországon. A tíz évvel ezelőtti százhúsz helyi piac mellett ma már több mint háromszáz helyszínen várják a vásárlókat a termelők.
A kormány még tíz évvel ezelőtt, 2012-ben határozta meg jogszabályi keretekkel a termelői piac fogalmát. A jogszabályi rendelkezés szerint a termelői piacok – a kereskedői piacokhoz képest – könnyített feltételekkel üzemeltethetők, de csak kistermelők értékesíthetik ott a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket. Az Agrárminisztérium javaslatára a kistermelők ráadásul ma már nemcsak a lakóhelyük negyven kilométeres körzetében és a fővárosban értékesíthetik portékáikat, hanem – a friss hústermékek kivételével – bárhol az országban kínálhatják a termékeiket.
A teljes cikket itt olvashatja el