Esélylatolgatás

2024.06.14. 06:53

Csábi József: ez lesz a legnehezebb meccsünk – az Európa-bajnoki esélyekről kérdeztük a szakembert

Pénteken indul a labdarúgó-Európa-bajnokság. A magyar válogatott szombaton Svájc ellen kezdi a kontinensviadalt, majd jövő szerdán Németországgal találkozik, végül pedig jövő vasárnap Skócia legjobbjaival mérkőznek meg a mieink a továbbjutásért. Nemzeti csapatunk esélyeiről a tornán a szolnoki Csábi Józseffel beszélgettünk, aki korábban maga is dolgozott válogatottunknál.

Kovács Levente

Csábi József korábban 2010 és 2013 között dolgozott a magyar válogatottnál Egervári Sándor szövetségi kapitányság mellett, majd egy mérkőzés erejéig irányította is nemzeti csapatunkat az Andorra ellen 2–0-ra megnyert vb-selejtezőn. Az 57 éves szakembert nemrég nevezték ki az NB II-es BVSC élére. Ezúttal viszont a pénteken kezdődő Európa-bajnokságról kérdeztük őt, aki elárulta, meddig menetelhet Marco Rossi együttese a kontinensviadalon, illetve melyik válogatott az Európa-bajnokság legnagyobb esélyese véleménye szerint.

Csábi József, Európa-bajnokság, magyar válogatott
Csábi József szerint Franciaország az Európa-bajnokság egyik legnagyobb esélyese
Fotó: Mészáros János

– Mire lehet képes a magyar válogatott az Európa-bajnokságon?

– Az évek során Marco Rossi rendbe rakta a válogatottat, nagyon szervezett a csapat, mindenkinek megvan a helye a pályán és azon kívül is. Ennek a szervezettségnek is köszönheti, hogy bárki ellen van esélye nyerni. Egy Európa-bajnokság más kávéház a Nemzetek Ligájához képest, itt nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, nem lehet egyértelműen kijelenteni azt sem, hogy a skótok lennének a leggyengébbek a csoportunkban. Sokszor az edző ki van szolgáltatva olyan körülményeknek, amiről nem tehet. Gondolok itt arra, hogy a játékosok nem játszanak a klubjukban, így nincsenek olyan formában, mint azok, akik hétről hétre pályára lépnek. Amikor a válogatottnál dolgoztam, akkor is volt erre példa. Amikor Pintér Ádám a Zaragozában, Koman Vladimir a Krasznodarnál, Hajnal Tamás pedig a Stuttgartban folyamatosan lehetőséget kapott, akkor megvertük a törököket, a svédeket, de amikor Juhász Roli visszatért a Fehérvárhoz, keveset játszott, vagy Koman jutott kevesebb játékidőhöz, akkor a válogatottbeli teljesítményük is visszaesett. Ez pedig az egész csapat teljesítményét befolyásolja. Úgy gondolom viszont, hogy Marco ezeket átlátja, támogatja a játékosokat, segíti őket.

– Mire számít a csoportküzdelmek során a nemzeti csapattól?

– A legnehezebb mérkőzésünk az első összecsapás lesz. Az első meccs sosem könnyű, ráadásul Svájc egy nagyon erős csapat, picit aggódom is a találkozó miatt. Sok függ majd attól, hogy ellenük mit játszunk, és nagyban befolyásolhatja a továbbjutási esélyeinket is. A legtöbben a németeket mondják a csoport favoritjának, pedig az utóbbi időben a nagy tornákon rendre leszerepeltek. Ettől függetlenül egy jó együttesről van szó, a német mentalitás messziről híres, ráadásul hazai pályán lépnek pályára. Ki-ki meccset várok Németország ellen, benne van a pakliban, hogy nyerünk, a legutóbbi Európa-bajnokságon is csak az utolsó percekben egyenlítettek ellenünk, de mindig pariban voltunk. A skótok játéka úgy gondolom nem fekszik számunkra, szintén egy nagyon egységesek. Nem véletlen, hogy Írországgal játszottunk barátságos mérkőzést, amely hasonló játékfelfogást képvisel. Emiatt is volt Nagyon bölcs dolog volt Marcótól, az írekkel tudtunk készülni közvetlen az Európa-bajnokság előtt.

Csábi József szerint továbbjuthat csoportjából a magyar válogatott

– Válogatottunknak reális esélye lehet a továbbjutásra?

– Azzal a stabil játékkal, amit évek óta nyújt a válogatott van esélyünk a továbbjutásra, az elmúlt időben nőtt a meccseken a labdabirtoklásunk, túltöltjük az egyik oldalt, többet dominálunk. A Szoboszlai Dominik, Sallai Roland, Varga Barnabás trió elöl nagyon jól megérti egymást. A saját játékunkat kell játszani, ahogy azt tettük a Nemzetek Ligájában és az Európa-bajnoki selejtezőben is. Hiszek a csapatjátékunkban és abban, hogy képesek vagyunk továbbjutni. Nem szabad a Nemzetek Ligájából teljesen kiindulni, hiszen a válogatottak többsége máshogy kezeli, mint egy selejtezőt. A magyar csapat az utóbbi időben magasabbra tette a lécet, ezáltal a szurkolók elvárása is nőtt. Látszik, hogy mit akarunk játszani támadásban és védekezésben egyaránt, illetve ami szerencsés, hogy a lebonyolítási rendszer miatt jó esély van arra, hogy három csapat is továbbjuthat a csoportból. Ha ez nem sikerül, akkor sem szabad a kardunkba dőlni, hiszen már az is nagy dolog, hogy egymás után három Eb-re is kvalifikált a válogatottunk. Összességében viszont nagyon jó csapatunk van, amelynek reális esélye van továbbjutni a csoportból.

– Meddig juthat Marco Rossi együttese esetlegesen a kieséses szakaszban?

– A kieséses szakasz teljesen más stratégiát követel. Ahogy haladunk előre az időben, úgy egyre inkább válik feszültebbé mindenki, így van, hogy két hasonló stílusú csapat inkább a kivárásra játszik. Azt se felejtsük el, hogy a játékosok egy hosszú bajnoki szezon után érkeznek meg az Eb-re, és itt már sokkal fáradtabbak. Emiatt is sokat nyom a latba, hogy melyik válogatottnak milyen kerete van mennyiségben és minőségben, hiszen négy-öt meccset kell nagyon rövid idő alatt játszani. Itt jön képbe az, amiről korábban beszéltem, hogy egy-egy játékos milyen formában van. A magyar csapatnak már nagy siker lenne eljutni az egyenes kieséses szakaszba, ott már tényleg bármi előfordulhat, hiszen a szerencsefaktornak hatalmas szerepe van már ilyenkor, de a mieink fel tudják venni a versenyt mindenkivel.

– Ön szerint ki nyeri az Európa-bajnokságot?

– A franciák nagyon erősnek tűnnek, rengeteg jó játékosuk van, illetve a szövetségi kapitány, Didier Deschamps egy sok csatát megélt, sikeres edző, aki tudja kezelni a nagyobbnál nagyobb sztárokat. Emiatt is én úgy gondolom, hogy Franciaországnak van a legjobb esélye megnyerni az Európa-bajnokságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!