2020.04.21. 09:14
Így mondhat búcsút a zsíros hajnak!
Sok nő küzd a zsíros haj problémájával. Van, aki hajmosás után legalább néhány napig jól ápoltnak érezheti magát, de akadnak, akiknek már másnap katasztrofális állapotban vannak a tincsei. Mi segíthet? Erre ad választ a Fanny magazin cikke alapján a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.
Forrás: Shutterstock
Vesse be az almaecetet!
Az almaecet – megfelelő hígításban alkalmazva – eltávolítja a felesleges olajat, az elhalt hámsejteket, tisztítja a hajas fejbőrt, optimalizálja a fejbőr pH-ját, segít megőrizni a bőr és a haj egészségét. Jótékony hatását a benne található gyümölcssavaknak köszönheti. Természetes antibakteriális és gombaölő hatású. Javítja a fejbőr alatti hajszálerek működését, így több tápanyag és oxigén juthat el a hajhagymákhoz.
Használata egyszerű:
keverjen 3 evőkanál almaecetet 1 csésze meleg vízhez, és a szokásos hajmosás és öblítés után ezzel a keverékkel öblítse le a haját. Hagyja hatni 5-10 percig, majd öblítse le.
Ne aggódjon, az ecet kellemetlen illata néhány perc alatt elillan! Soha ne kenje a kondicionálót a fejbőrre, hiszen ez egy hajápoló termék, a fejbőrnek nem tesz jót. Nagyon nehéz alaposan eltávolítani a fejbőrről, ahol lerakódik, vékony réteget képez, megakadályozva a hajszálakat, hogy tápanyaghoz jussanak.
Ne használjon hajkefét!
Bár nagyon csábító napjában többször is átkefélni a zsíros hajat – hiszen utána rövid ideig selymesnek, laza esésűnek tűnik –, jobban jár, ha mégsem teszi.
A kefélés csak szétoszlatja a faggyút a hajszálakon, a gyökerektől a hajvégekig. Inkább csak fésűvel szedje rendbe a haját!
Ráadásul sokszor éppen a piszkos kefék miatt zsírosodik a haj: a por, a hajápoló termékek és a baktériumok, gombák könnyen lerakódnak a keféken. Tisztítsa rendszeresen a hajkefét és a fésűt is!
Mellőze a fényes hajat ígérő termékeket!
A ragyogó színeket, fényeket ígérő szérumok biztosan nagyon csábítók, de ha zsíros hajtól szenved, mégis jobban teszi, ha mellőzi ezeket a termékeket.
Ha mégsem tud ellenállni, próbálja úgy használni őket, hogy csak a hajszálak közepétől a vége felé haladva viszi fel a krémet vagy sprayt, és a felhalmozódás elkerülése érdekében a fejbőrét kihagyja.
Használjon természetes anyagokat
Ha a természet erejében bízik, mindenképpen érdemes kipróbálnia a teafaolajat, amely kiváló antibakteriális hatású anyag.
A tengeri hínár vagy az olyan gyógynövények, mint a zsurló, a rozmaring, a csalán, a kamilla és a zsálya, szabályozzák a faggyútermelést és megnyugtatják a fejbőrt.
Ne használjon olyan termékeket, amelyek proteineket vagy lipidpótló anyagokat tartalmaznak, mint például a különféle olajok vagy a szilikon, mert ezektől csak még zsírosabbá válik a haja.
„Fújja” szárazra a haját!
A hajszárító használata segíthet enyhíteni a haj zsírosságát, mivel a hő elnyeli a fejbőrön lévő olajokat. Soha ne forró, hanem langyos levegővel szárítsa a haját, és csak a hajtöveknél.
A hajsütő vas, hajvasaló használata nem segít a zsíros hajon, hiszen a fejbőr ugyanolyan fénylő, olajos marad, míg a hajszálak végei kiszáradnak.
Ne fogdossa a haját!
A haj gyakori érintése, piszkálása is okozhatja a haj zsírosodását. A mechanizmus ugyanaz, mint az arcon: a kezével rengeteg baktérium, gomba kerül a bőrre, ráadásul a fejbőr faggyúja átkerül a haj egészére, és az ujjakon található természetes olajok is a hajszálakon végzik.
Viselje szabadon a haját
A lófarok praktikus hajviselet, divatos is.
Ám a tincsek összefogása a hajban lévő szennyeződések és a faggyú felhalmozódásához vezethet, a természetes olajok szinte csapdába esnek, és a fejbőrre koncentrálódnak.
A fejbőr ilyenkor nehezebben lélegzik, így könnyen zsírossá válhat a haj.
Sok mindentől függ a faggyúmirigyek működése
A haj zsírosodása természetes folyamat eredménye: a hajhagymákhoz tartozó faggyúmirigyek zsíros anyagot, faggyút termelnek. A faggyúnak fontos szerepe van: megvédi a hajszálakat a kiszáradástól, a töredezéstől, és egészségessé, simává teszi őket. Ám ha túl sok faggyú termelődik, a haj zsírossá válik. Rosszabb esetben a faggyúmirigyek eltömik a hajhagymákat, és hajhullást, korpásodást is okozhatnak. A faggyútermelést több tényező mellett az évszakok és a klíma változása, a hormonháztartás ingadozása is befolyásolhatja.
Borítókép: illusztráció