2019.11.11. 11:18
Fűszer kisokos: mutatjuk, mikor melyiket tegye az ételbe
A különféle fűszerek eltérően viselkednek a fazékban: egyesek nem bírják a magas hőmérsékletet, másoknak éppen a hőkezelés segít az aromák kiteljesítésében. Az ételek tökéletes ízharmóniájának eléréséhez kulcsfontosságú a fűszerek hozzáadásának időzítése.
Forrás: Pixabay
A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni
– írja a Mindmegette.
Rögtön mehetnek a fazékba
- ánizs
- babérlevél
- curry
- csilipehely
- édeskömény
- fahéj
- hagyma
- kardamomtermés
- koriandermag
- kömény
- kurkuma
- mustármag
- oregánó (szurokfű)
- szegfűbors
- szegfűszeg
- szemes bors
- tárkony
A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok.
A csilipehellyel legyél óvatos, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele.
A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődnöd az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.
A főzés vége felé kerüljön az ételbe
- borókabogyó
- borsikafű
- Cayenne-bors
- gyömbér
- kakukkfű
- majoránna
- medvehagyma
- paprika
- rozmaring
- sáfrány
- zsálya
A frissen tépett vagy aprított levélfűszerek (pl. majoránna, medvehagyma) meglehetősen érzékenyek, ezért csak rövid ideig, kíméletesen süsd vagy főzd őket az étellel együtt.
A reszelt gyömbért és a borókabogyót se tedd ki hosszas hőkezelésnek! A megfűszerezett ételt fedő alatt főzd készre, mert különben az elszálló gőzzel együtt sok értékes ízanyag is elillan.
Tálalás előtt ajánlott az ételbe keverni, reszelni vagy szórni
- bazsalikom
- bors
- kapor
- metélőhagyma
- római kömény
- szerecsendió
- szerecsendió-virág
- petrezselyem
- turbolya
Az egész borsszemeket közvetlenül az ételbe őrölheted, mert így jobban érződik az aroma intenzitása és frissessége.
A petrezselymet és más zöldfűszereket nem helyes az étellel együtt főzni, mert elveszítik aromájukat és vitamintartalmukat.
Borítókép: illusztráció