mindenhogy finom

2019.09.04. 15:28

10 dolog, amit jó tudni a krumpliról!

Imádjuk sütve, főzve, tepsiben pirítva. A burgonya a kedvenc köretünk, egy magyar éves krumplifogyasztása 60 kiló.

Forrás: Shutterstock

Szinte mindennap kerül valamilyen burgonyás étel az asztalra, kivéve talán a diétázóknál, hiszen a szénhidrátban gazdag krumpli nehezen illeszthető bele az életmódváltásba. Az azonban biztos, hogy nehéz nélküle elképzelni a vasárnapi rántott húst. És mi lenne velünk olyan egytálételek nélkül, mint a rakott krumpli, a krumplis tészta, vagy a paprikás krumpli?

A Vidék Íze összeszedett néhány tudnivalót az egyik kedvenc alapanyagunkról.

  • A burgonya amerikából érkezett Európába. Magyarországon csak a XIX. században terjedt el.
  • Közeli rokonságban áll a paprikával, a paradicsommal és a padlizsánnal.
  • Magyarországon az éves egy főre jutó burgonyafogyasztás 60 kg.
  • A krumpli az egyik legfontosabb C-vitamin-forrásunk. Bár a benne lévő vitamin fele elvész a főzés során, még így is sok marad.
  • Sok benne még az A- és B- (B1-, B2- és B6-) vitamin is, valamint értékes káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, folsavat, cinket és mangánt tartalmaz.
  • Legértékesebb vitaminjai közvetlenül a héja alatt helyezkednek el, tehát igyekezzünk minél vékonyabban hámozni.
  • Gyógyítóan hat a gyomor- és bélgyulladásokra.
  • A burgonyában kifejezetten kevés kalória van (85 kilokalória/100 gramm), a készítésénél használt zsiradékok teszik hizlalóvá. Főzve vagy sütőben, zsiradék nélkül sütve sok diétába beleilleszthető, ám a szénhidrát mennyiségre ekkor is érdemes figyelni.
  • Szépít is: főve vagy nyersen bőrtápláló, arckisimító pakolás alapanyaga lehet. Egy-egy nyers karika tíz perc alatt eltünteti a szemkörnyék duzzanatát.
  • A zöld vagy a kicsírázott burgonya mérgező szolanint tartalmaz. Sötétben, 6-8 fokon tároljuk, így nem indul be a csírázás.
  •  

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!