2019.03.06. 12:00
Hagymával is küzdhetünk a rák ellen
Egy új kutatás szerint a hagymafélék fogyasztása csökkentheti a kolorektális (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatát.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Anetlanda
A kínai First Hospital of China Medical University szakemberei 833 kolorektális rákkal küzdő pácienst, valamint a kontrollcsoportot alkotó, 833 egészséges önkéntest vizsgáltak meg. Az alanyoktól élelmiszerfogyasztási kérdőívek, valamint személyes interjúk révén nyertek demográfiai és táplálkozási adatokat.
A vizsgálatból írt tanulmány szerint Északkelet-Kínában a kolorektális rák alacsony kockázatát figyelték meg azon férfiak és nők körében, akik rendszeresen nagy mennyiségű hagymafélét, úgy mint fokhagymát, póréhagymát, vöröshagymát és mogyoróhagymát fogyasztottak.
Az eredmények szerint azoknál, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak hagymaféléket, 79 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki vastag- és végbélrák, mint azoknál, akik a legkevesebbet ették a hagymákból.
A kutatók szerint minél nagyobb a bevitel, annál nagyobb a védettség a kolorektális rákkal szemben.
A fokhagymafogyasztás és a rákkockázat közötti összefüggés ugyanakkor nem volt jelentős a disztális részen kialakuló bélrák esetében.
A tanulmány szerint a jótékony hatás akkor figyelhető meg, ha valaki évente nagyjából 16 kilogrammnyi vagy naponta 50 grammnyi hagymafélét eszik meg.
A kutatók rámutattak, hogy az elkészítési mód is befolyásolhatja a hagymák tápanyagértékét. A friss fokhagyma összezúzásával megmaradnak, a hagymák felforralásával azonban részben odavesznek a hasznos tápanyagok.