2018.12.25. 14:52
Karácsony hús nélkül? Lehetséges!
A hagyományos karácsonyi ételek mellett egyre gyakoribbak a reformkülönlegességek, sőt, a legtöbb népszerű ünnepi étel vegetáriánus és vegán változatban is elkészíthető.
A Liget utánajárt, vajon mi kerül az asztalra azoknál a családoknál, ahol az állati eredetű termékeket, de legalábbis a húst száműzték az étrendből. A cikk szerint nagyon is gazdag a választék: kiderült például, hogy a töltöttkáposztát hús nélkül is meg lehet főzni, sőt a „húslevesbe” sem kell föltétlenül állati eredetű összetevő.
A portál Barabás Anna gasztrobloggert kérdezte tapasztalatairól, aki évek óta vegán módon étkezik, tehát csak növényi eredetű ételeket eszik.
„Mivel nagyon szeretek sütni-főzni, de főleg recepteket alkotni, a kedvenc folyamatom a karácsonyi menü kitalálása.
Nem az a legfontosabb, hogy minél bonyolultabb ételt készítsünk, ünnepi tud lenni akár egy francia hagymaleves is fűszeres pirítóssal, második fogásnak sütőben sült zöldségek, egybesült lencsés fasírt valamiféle szósszal és egy friss rukkolasalátával”
– véli a lány, aki idén is igyekszik minél több hagyományos karácsonyi ételt vegán formában elkészíteni: a „húslevest” például hús helyett sütőtök magjaival főzi, s állítja, megtévesztően hasonló íze van.
A cikkből az is kiderül, hogy a töltöttkáposzta is elkészíthető hús nélkül, szójagranulátummal pótolva.
A bejgli tésztáját is tejtermék- és tojásmentesre cserélte, ebből a mákos és diós mellett egy gesztenyés-narancsos is helyet kapott.
Újítások is szerepelnek a menüben, például a mézeskalácsos torta vagy vegán somlói galuska.
Borítókép: illusztráció. Forrás: Shutterstock