2018.11.23. 19:56
Hideg estékre tökéletes ez a tökleves
Néhány egyszerű praktikával ráadásul még finomabb lesz.
Ősszel igen kedvelt fogás a sütőtökleves. Nem is csoda, telt és édes íze különleges, tűzforrón pedig hamar átmelegít egy hideg, nyirkos nap után. A Vasárnap Reggel összeszedte, mire kell figyelni, hogy tényleg tökéletes legyen.
- A sütőtök vásárlásánál fontos szempont, hogy hibátlan, kemény héjú és húsú példányt vegyünk.
- A leveshez sütéssel és főzéssel is előkészíthető a tök. Ha édesebbre szeretnénk a fogást, akkor célszerű lesütött tökkel dolgozni, de akár utólag is édesíthetünk az ételen.
- A levest fűszerezhetjük szerecsendióval, fehér- vagy fekete borssal, adhatunk hozzá zöld fűszereket. Ezek közül a legjobban a zsálya passzol a tök karakteréhez, de rozmaringot, kakukkfüvet vagy csombort is érdemes hozzá adni.
- A levest tejszínnel vagy különféle olajakkal is lágyíthatjuk. Tálaláskor csorgathatunk a tetejére egy kevés szűz olíva- vagy tökmagolajat.
- A sütőtök jól társítható más zöldségekkel, sárgarépával, fehérrépával, pasztinákkal, zellerrel, csicsókával, krumplival, ezekkel kellemes, gazdag krémleveseket alkot.
- Önmagában is tartalmas, de nyugodtan adhatunk hozzá rizst, a kész leves tálalhatjuk pirított krumpligombócokkal, kínálhatunk mellé crostinit vagy grissinit, sajtos pirítóssal is koronázhatjuk, vagy cipóban is tálalhatjuk.
Ha pedig a praktikákat elsajátítottuk, itt az ideje a főzésnek, íme egy remek recept a Mindmegettétől:
Hozzávalók:
3 dkg vaj
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/2 tk fahéj
2 db krumpli
40 dkg sütőtök
1 db alma
1 l húslevesalaplé
bors
1/2 tk vaníliaaroma
tejföl
tökmag
Elkészítés:
1. A zöldségeket megtisztítjuk. Az olvasztott vajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd megszórjuk a fahéjjal.
2. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit és sütőtököt, a felkarikázott répát és a feldarabolt almát. Felöntjük az alaplével, megborsozzuk, és hozzáadjuk a vaníliaaromát.
3. Ezután kb. 30 perc alatt lefedve puhára főzzük, és botmixerrel pürésítjük. Tejföllel meglocsolva, tökmaggal megszórva tálaljuk.
Borítókép: Illusztráció / Shutterstock