2018.05.10. 07:26
Néhány korty bor igazi urológiai gyógyír is lehet
Kismértékben csökkenti a prosztatarák kockázatát a vörösbor mérsékelt fogyasztása egy tanulmány szerint.
A nyugati világban a prosztatarák a leggyakoribb rákfajta: a férfiak 15-20 százalékát érinti valamikor élete során. A megbetegedettek 2,6 százaléka belehal a betegségbe. Shahrokh Shariat, a Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) urológiai klinikájának vezetője és munkatársai a borfogyasztás kockázati tényezőinek elemzését végezték el, 611 ezer páciens részvételével zajlott 17 korábbi tanulmányt vizsgáltak meg. Arra jutottak, hogy a vörösbor mérsékelt fogyasztása védelmet nyújthat a prosztatarák ellen. Shariat szerint a mérsékelt borfogyasztás napi mintegy egy pohárnyi mennyiséget jelent.
„A prosztatakarcinóma kifejlődésének kockázata 12 százalékkal csökkent általa, miközben a fehérbor fogyasztása 26 százalékkal növelte azt”
- mondta Shariat.
A tudósok most azt akarják kideríteni, hogy a vörösbor mely alkotóelemei bírnak ezzel a védőhatással, és hogy ezek megelőző jelleggel használhatók-e terápiaként. Más betegségek és ráktípusok esetében már kimutatták a polifenolok védő szerepét, melyek koncentrációja a vörösborban tízszer nagyobb, mint a fehérborban, ami indokolhatja ezt az eredményt.
A MedUni felhívta a figyelmet, hogy a genetikai tényezők mellett a környezettől függő kockázati tényezők is hozzájárulnak a prosztatarák kialakulásához, ilyen például a dohányzás, valamint a cukor és a vörös hús nagymértékű fogyasztása.
Borítókép: Illusztráció
Flickr.com / jenny downing (CC BY 2.0)