2018.03.29. 20:17
Nem várt hatással van a szervezetünkre, ha étteremben eszünk
Egy kutatás szerint a gyakori éttermi, kávéházi és gyorséttermi étkezés növelheti az egészségkárosító vegyi anyagok, a ftalátok szintjét a szervezetben- mutatták ki egy nagyméretű tanulmányban a George Washington Egyetem kutatói.
A ftalát vegyületeket a műanyagok lágyítására használják, és a tudományos kutatások már régóta bizonyították, hogy az emberi szervezetben módosíthatják, sőt le is állíthatják a hormontermelést és más egészségkárosító problémákat is okozhatnak.
Az amerikai tanulmány az első olyan kutatás, amelyben összehasonlították a ftalát-ártalmat a vendéglátóhelyeken rendszeresen étkezők és az otthon készített ételeket fogyasztók szervezetében. A szakemberek kimutatták, hogy az előbbiek szervezetében mintegy 35 százalékkal volt magasabb a ftalátszint azokhoz képest, akik otthon a boltokban vásárolt termékeket fogyasztották.
„Ez a tanulmány azt jelzi, hogy a házilag elkészített ételek kevesebb ftalátot tartalmazhatnak, amely meddőségi problémákat, terhességi komplikációkat és más egészségi problémákat is előidézhet.”
-idézte Ami Zotát, a George Washington Egyetem Milken Intézetének professzorát az intézet közleménye.
Az amerikai kutatók a nemzeti egészség- és táplálkozási felmérés (NHANES) keretében 2005 és 2014 között gyűjtött adatokat elemezték. A 10 253 résztvevő arról tájékoztatta a kutatókat, hogy hol étkeztek az elmúlt 24 órában. A kutatók később megvizsgálták a résztvevők vizeletmintáit, ftalát nyomait kutatva.
Az alanyok 61 százaléka számolt be arról, hogy előző nap vendéglátóhelyen étkezett. A ftalát-ártalom és a vendéglátóhelyen való étkezés közötti kapcsolat minden korcsoportban jelentős volt, de a legnagyobb a tinédzserek körében. A gyorséttermi ételeket és más, nem otthon készült ételeket nagy mennyiségben fogyasztó kamaszok esetében 55 százalékkal volt magasabb a ftalátszint szervezetükben azoknál, akik otthon étkeztek.
Bizonyos ételek, különösen a sajtburgerek és más szendvicsek elfogyasztása esetében magasabb volt a ftalátszint, de csak akkor, ha gyorséttermekben, kávézókban vagy éttermekben fogyasztották.
A vendéglátóipari egységekben elfogyasztott szendvicsek 30 százalékkal növelték a ftalátszintet minden korcsoport szervezetében.
A várandós nők, gyerekek és tinik sebezhetőbbek a hormonkárosító vegyület mérgező hatásai által, ezért fontos, hogy megtaláljuk a ftalát-ártalomnak való kitettség csökkentésének módjait. A jövőbeni tanulmányoknak meg kell vizsgálniuk, hogyan lehet a leghatékonyabban eltávolítani a ftalátokat az élelmiszerekből„ – magyarázta Julia Varshavsky, a tanulmány vezetőszerzője.
Borítókép: Iakov Filimonov/Shutterstock