Bulvár

2013.11.29. 16:30

Lapunk új szakácskönyvében is közreadta receptjeit

Buzás Sándornénak három receptje került be az Új Néplap legújabb szakácskönyvébe. A törökszentmiklósi hölgy nem most debütált, néhány éve ugyanis ő nyerte meg lapunk első receptversenyét.

Rimóczi Ágnes

_MJA2684.JPG

Fotó: Mészáros János

– Jövök már, elnézést, csak most kapcsoltam le a sütőt – szabadkozik Buzás Sándorné, miközben szó szerint futva érkezik, s nyitja a kaput. Az ínycsiklandozó illatok árulkodók. A konyhában megrakott asztal fogad minket, a pogácsák mellett édes sütemények sorakoznak, s a háziasszony a ráadásként a „főfogást” is melléteszi.


– Ez az úgynevezett királyhalom, amit még anyukámtól tanultam – mutatja a törökszentmiklósi hölgy, mi pedig fellapozzuk a kezünkben lévő, az Új Néplap legújabb, Disznótorok ízei című szakácskönyvét, melyben szintén ott van – igaz csak képen és szöveggel – a ránézésre is finom étel (kóstolás után még inkább jogosan mondjuk).
Ez volt a látogatásunk apropója. Azért kerestük fel Buzás Sándornét, mert több receptje is gazdagítja kiadónk szakácskönyvét. A királyhalomnak nevezett, tarjával és füstölkolbásszal rakott, tejföllel és némi fehérborral meglocsolt, megsütött savanyúkáposzta mellett egy gombás, kolbászhúsos töltött palacsinta recept is szerepel a könyvben „keze nyomán”.


– És egy többmagvas sós sütemény leírása is bekerült – mondja Jusztika, s közben együtt keressük meg a könyvben a receptet. – Nagyon örülök, hogy három receptemet is beválogatták. Olyan jól esik, hogy közlésre érdemesnek tartják – teszi hozzá hálásan.
Nem véletlen ez. Jusztika nagy szakértője a szakácstudományoknak, fáradhatatlanul gyűjti az ételleírásokat, mint mondja, mindig nyitott szemmel jár és ha valami újdonságot lát vagy hall, akkor azonnal elkéri, leírja, kipróbálja. Ha kell, módosít rajta, saját ízlése szerint változtat egy-két hozzávalót, és a jól sikerült ételekkel aztán pályázatokra is jelentkezik. Az Új Néplap olvasóinak se ismeretlen már a törökszentmiklósi nyugdíjas hölgy neve. Számos receptet küldött be lapunkhoz, sőt, ő nyerte meg az Új Néplap első receptversenyét.
Jusztika természetesen nem csak versenyeken ér el sikereket, elsősorban családja körében aranyérmes szakácsnő.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Buzás Sándorné nagyon szeret főzni. Érkezésünkre azt az ételt készítette el, amely lapunk, Disznótorok ízei című szakácskönyvében is megjelent.
Fotó: Mészáros János
[/caption]

– Rengeteg ételt elkészítettem már a családomnak. Sok mindent szeretnek, mostanában leginkább a csirkéből készült ételek a menők. Sütemények közül a linzerféléket kedvelik, képzeljék, a huszonéves fiúunokáim még segítenek is a készítésben, de legnagyobb kedvenc a képviselőfánk – sorolja.
Nem kérdés hát, Jusztika elkényezteti a családot: férjét, lányát és fiát, valamint azok családjait.
– Három fiú- és egy lányunokám van. Nagyon szeretem őket, bármit kérnek, elkészítem nekik, meglepem őket – mondja.
A közelmúltban azonban őt érte meglepetés.


– Születésnapom volt. Én úgy tudtam, hogy közös ebédre megyünk egy étterembe, a lányoméknál megálltunk, hogy felvegyük őket. A férjem mondta, hogy szaladjunk be egy percre, és ott várt a meglepetés. Több mint húsz családtagom, barátom várt benn óriási szeretettel és természetesen sok-sok finomsággal, ízletes étellel.

Táplálkozási tanácsokat is adnak


Buzás Sándorné évek óta a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesület vezetője. A csoport elnökeként vallja, és mindig hangsúlyozza, hogy a cukorbetegség és a finom ételek nem zárják ki egymást.
– Az egyesület tagjai egytől egyig alátámasztják ezt – hangsúlyozza Jusztika. Ő és társai nagyon sok diabetikus receptet gyűjtöttek és próbáltak már ki, na és kóstoltak, sőt azok közül jó néhányat egy kiadványban tettek közzé. – Megjelent egy receptgyűjteményünk, melyben a sok finom, és egészséges recept mellett megannyi táplálkozási tanáccsal láttuk el a sorstársainkat – tette hozzá a törökszentmiklósi hölgy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!