Ukrán válság

2024.05.05. 09:41

Oroszország nagyszabású éjszakai dróntámadást hajtott végre

802. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció/ Tűzoltók dolgoznak egy orosz dróntámadás helyszínén Harkivban

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakiv Ljasenko

Oroszország nagyszabású éjszakai dróntámadást hajtott végre

Az ukrán légierő közleménye szerint a 24 harci drónból az éjszaka 23-at le tudtak lőni. Ennek ellenére károkról érkeztek beszámolók.

Dnyipropetrovszk térségében lezuhanó törmelékek a helyi hatóságok szerint több épületben is kárt tettek, illetve tüzeket okoztak. Harkivban több sebesült civilről, illetve magánházakban keletkezett károkról érkeztek jelentések. Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója szerint hat civil, köztük egy gyermek a megye területén sebesült meg dróncsapásban, míg a székhelyen, Harkiv városában tízen sebesültek meg a bombázás miatt.

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter vasárnap arról számolt be, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrát március 22. óta pusztító, szinte napi rendszerességű masszív orosz drón- és rakétacsapások következtében több mint egymilliárd dolláros (363 milliárd forint) kár keletkezett.

„Mára több mint egymilliárd dolláros veszteségről beszélünk. A támadások folytatódnak, és nyilvánvaló, hogy a veszteségek csak nőni fognak” – hangsúlyozta Haluscsenko.

Fire After Shahed's Attack
Tűzoltók oltják a lángokat Harkivban egy orosz dróntámadás után
Fotó: NurPhoto via AFP

Rámutatott, a legnagyobb károk a hő- és vízerőművekben, valamint az áramtovábbító rendszerekben keletkeztek. „Ma még stabil a rendszer, de a helyzet roppant bonyolult” – emelte ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy köszönhetően a kedvező időjárásnak az áramtermelést a szél- és napenergia telepek is segítik.

Családszervezetek: minden anya békét akar!

Minden anya békét akar! – írták családszervezetek anyák napi közleményükben, amelyet a Szent István Intézet honlapján tettek közzé vasárnap.

Anyák napján a Szent István Intézet felhívásához csatlakozva az aláíró családszervezetek és támogató magánszemélyek az édesanyák hangját szeretnék felerősíteni, növekvő aggodalmuknak kívánunk hangot adni – tudatták. Hozzátették: arra kérnek – pártállástól függetlenül – minden magyar politikai szervezetet és minden felelős közéleti szereplőt, hogy politikájuk és megnyilvánulásaik itthon és a nemzetközi térben is egyértelműen a mihamarabbi békét szolgálják.

Felhívták a figyelmet arra: a szomszédságban 27 hónapja dúl véres háború. Sok ezer édesanya – köztük magyar asszonyok is – vesztette el legdrágább kincsét, gyermekét. Sok ezer megözvegyült édesanyának apa nélkül kell felnevelnie gyermekeit. Sok ezer édesanyának rettegésben vagy hazájából elmenekülve, szüleit hátrahagyva kell gyermekeiről gondoskodnia.

Hangsúlyozták: eközben – az egyébként is demográfiai krízissel küszködő Európában – meg sem becsülhető azoknak a fiatal nőknek a száma, akik a béke törékenységét látva elhalasztják a gyermekvállalást, s talán sohasem élhetik meg az anyaságot. Ahelyett, hogy az elhúzódó konfliktus lezárása felé haladna a világ, ma annak kiszélesedése fenyeget. Egyre több európai vezető tesz aggasztó kijelentéseket, melyek a közvetlen katonai részvételt sürgetik.

„Egy Európára is átterjedő fegyveres konfliktus minden édesanya legrettegettebb rémálma, épp ezért – az anyáknak szentelt ünnepen – gyermekeink jövőjéért aggodalommal a szívünkben követeljük a béke hangjának világos, hallható képviseletét!” – áll a közleményben, amelyet aláírásával támogat az ERGO Európai Regionális Szervezet, a Férfiak Klubja, a Ficsak - Fiatal Családosok Klubja, a Keresztény Asszonyok a Családért, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Magyar Női Unió, a Magyarok Európában Közhasznú Egyesület, a Nőiszem - Mindennapok Női Szemmel Egyesület, a Szent István Intézet és a Védett Társadalom Alapítvány, továbbá Hal Melinda klinikai szakpszichológus, közgazdász, Kardosné Gyurkó Katalin nagycsaládos édesanya, Nagy Anna kommunikációs szakember, Balázs Puskás gyermekvédelmi szakember és Skrabski Fruzsina dokumentumfilmes.

Ocseretine elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Ocseretine települést, miközben négy frontszakaszon foglalt el kedvezőbb állásokat, és 15 ukrán rohamot és ellenrohamot vert vissza – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1150 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egy nyugati gyártmányú rakétafegyvereket tároló raktárt Odessza közelében, egy üzemanyagraktárt, valamint egy rakétaüzemanyagot és drónfegyvereket gyártó műhelyt, továbbá egy amerikai Abrams harckocsit, két gyalogsági harcjárművet – köztük egy Bradley-t –, két páncélozott harcjárművet, egy páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint három amerikai M777-es és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, három francia gyártmányú HAMMER légibombát, továbbá 20 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Zaporizzsja megyei, orosz ellenőrzés alatt álló Berdjanszkban egy gépkocsiba rejtett pokolgép megölt egy börtönőrt. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.

Több százan tiltakoztak Anna Netrebko németországi fellépése ellen

Több száz demonstráló gyűlt össze Anna Netrebko világhírű orosz operaénekesnő wiesbadeni fellépése miatt Hessen szövetségi tartomány fővárosában – közölte vasárnap a német rendőrség.

A rendőrségi szóvivő közlése szerint mintegy négyszáz tüntető gyűlt össze szombaton egy békés demonstráció keretében a Frankfurttól nyugatra elhelyezkedő Wiesbadenben, Hessen szövetségi tartomány fővárosában.

Az Ausztriában élő, kettős állampolgárságú operaénekesnőt számos bírálat érte az Ukrajna elleni orosz invázió támogatása miatt. Netrebkót szintén tiltakozás fogadta a tavaly wiesbadeni Májusi Fesztiválon tartott fellépése alatt, néhány nappal ezelőtt pedig a svájci Luzernben tervezett júniusi fellépését mondták le a helyi önkormányzat tiltakozása miatt.

Fellépéseit számos nyugati országban törölték, annak ellenére, hogy menedzsmentje közölte: Netrebko nyilvánosan bírálta az ukrajnai háborút.

Az énekesnő időközben visszatért a nemzetközi színtérre, szeptemberben a Berlini Állami Operaházban, februárban a Bécsi Operabálon, valamint a budapesti Eiffel Műhelyházban adott koncertet.

Méltatta a keresztény felekezetek társadalmi szerepét az orosz elnök

Méltatta az ortodox egyház és más keresztény felekezetek társadalmi szerepét Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvét alkalmából vasárnap a Kreml honlapján közzétett üdvözlőtáviratában.

„Fontos kiemelni az orosz ortodox egyház és más keresztény felekezetek kreatív és gyümölcsöző munkáját, amelynek célja gazdag történelmi, kulturális és szellemi örökségünk megőrzése, a család intézményének megerősítése, a fiatalok nevelése, valamint az olyan maradandó értékek és erkölcsi irányelvek megerősítése a társadalomban, mint a felebaráti szeretet, az irgalom és az együttérzés. A lelkipásztorok mindig is együtt voltak az emberekkel. És ma, a súlyos kihívások közepette a keresztény vallási szervezetek hatékony, önzetlen segítséget nyújtanak azoknak, akiknek támogatásra és odafigyelésre van szükségük” – állt az államfői az üdvözletben.   

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök MTI/EPA/Szputnyik
Fotó: Pavel Byrkin

„Ma külön imádkozunk orosz országunkért, amely nehéz, talán bizonyos értelemben sorsdöntő megpróbáltatásokon megy keresztül. Kérjük az Urat, hogy védje meg országunk szent határait” – mondta Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a Megváltó Krisztus székesegyházban megtartott húsvét éjszakai liturgia utáni prédikációjában.

KIRILL pátriárka
Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája (jobbra) ortodox húsvétvasárnapi szentmisét tart a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban 2024. május 5-én
Fotó: Pavel Bednyjakov / Forrás: MTI/EPA/Kreml pool

Kirill reményét fejezte ki, hogy az Úr megállítja az Oroszország és Ukrajna közötti „testvérháborút”, és hogy a jelenlegi nehéz megpróbáltatások által tovább erősödik az emberek hite és Istenbe vetett reménye.

Az olasz védelmi miniszter szerint a francia elnök kijelentései növelik a feszültséget

Emmanuel Macron kijelentései a feszültséget növelik, Olaszország közvetlen beavatkozása kizárt az ukrajnai harctéren – mondta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a Corriere della Sera napilapnak szombaton.

Guido Crosetto úgy nyilatkozott, nem kívánja minősíteni a baráti állam Franciaország elnökének kijelentéseit, de érthetetlennek nevezte Emmanuel Macron szavainak célját és hasznát, mivel „kijelentései ténylegesen növelik a feszültséget”.   

Az olasz védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, a feszültség növelése helyett a diplomácia párbeszéd minden lehetséges útját kell keresni.   

Crosetto Emmanuel Macron korábbi szavaira reagált, aki nem zárta ki szárazföldi beavatkozás lehetőségét Ukrajnában az orosz erőkkel szemben.

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia államfő kampánynyitó beszédet tart az európai parlamenti (EP- ) választásokra készülőben a párizsi Sorbonne egyetemen 2024. április 25-én
Fotó: Christophe Petit Tesson / Forrás: MTI/EPA pool

Guido Crosetto kifejtette, „Olaszország állásfoglalása nem módosult, mindig is azt mondtuk, hogy Ukrajnát segíteni kell a konfliktus szélesedése elkerülésében, de kezdettől fogva kizártuk katonáink közvetlen részvételét a konfliktusban”.

Az ukrán elnök az ortodox húsvét alkalmából imában való összefogásra szólította fel honfitársait

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, az ortodox húsvét alkalmából arra szólította fel honfitársait, hogy imában egyesüljenek egymásért és a fronton lévő katonákért.

„Imádkozzunk egymásért. Amikor mindannyian közelebb kerültünk egymáshoz, többé nem vagyunk idegenek egymás számára” – mondta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban Zelenszkij, aki hagyományos hímzett ukrán ingben és barnászöld színű nadrágban volt.  

A kijevi, XI. századi Szent Szófia-székesegyház előtt állva Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna most már 802 napja harcol Oroszország ellen a győzelemért.  

Az ortodox keresztények, köztük az ukrajnai és az oroszországi ortodox egyház is ezen a hétvégén ünnepli a húsvétot, míg a legtöbb nyugati egyház március 31-én tartotta az ünnepet.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: Toms Kalnins / Forrás: MTI/EPA

Ukrajna azt állítja, hogy lelőtték az orosz vadászbombázót

Az ukrán erők tegnap lelőttek egy orosz Szu-25-ös vadászbombázó repülőgépet a Donyecki terület felett – állította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.  Az ukrán néphez intézett esti videóbeszédében dicsérte a 110. önálló gépesített dandárt, amiért egy újabb orosz Szu-25-öst lőttek le Donyeck térségében.

Oroszország ostorozza a balti államokat

Oroszország külügyminisztériuma a balti államok ellenségeskedését  támadta, amely Moszkva szerint a kapcsolatok megszakadásához vezetett. 

Vilnius, Riga és Tallinn nyíltan ellenséges vonala miatt minden államközi, tárcaközi, regionális és ágazati kapcsolat megszakadt Oroszországgal

 – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy Moszkva továbbra is alkalmazni fogja a balti országokra gyakorolt diplomáciai befolyásoló intézkedéseket.

Kárpátalján egyre nehezebb elkerülni a mozgósítást

Május 18-án lép hatályba az új mozgósítási törvény. Az ukrán parlament által április 11-én elfogadott jogszabály – amelyet azóta a házelnök és Volodimir Zelenszkij államfő is aláírt – nagy visszhangot váltott ki a polgárok körében és politikai szinten is.

A jogszabály első sorban a katonai nyilvántartások naprakésszé tételét, és a mozgósítás alól kibúvók azonosítását célozza

írja a Mandiner a Kárpáti Igaz Szó cikkére hivatkozva. 

A fronton elszenvedett veszteségek pótlása egyre nehezebb, az újoncok toborzása egyre nagyobb akadályokba ütközik – írta a KISZ. 

Közel 10 ezren érkeztek szombaton

Magyarország területére 2024. május 4-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4886 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4455 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 40 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

13 települést támadtak Szumi megyében az oroszok

Az orosz erők a szombati nap folyamán 41 külön támadásban, összesen 214 alkalommal támadták meg Szumi megyét – jelentette Szumi megye katonai igazgatása.

Ez történt szombaton:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában