Kosárlabda

2024.05.06. 13:53

A döntő kapujában az Olaj

Az NHSZ Szolnoki Olajbányász csapata vette át a vezetést az Alba Fehérvárral szembeni bajnoki elődöntőben. A piros-feketék péntek este ugyanis elképesztő izgalmak után 110–109-re nyertek Fehérváron, ezzel már csak egy győzelemre állnak a bajnoki döntőtől, amit a hétfő este hat órakor kezdődő negyedik meccsen be is gyűjthetnek.

Varga Csaba

Egy kis múltidézésként, még sok Olaj-szurkoló emlékezetében élhet a 2011-es döntő, amikor 2–0-ra is vezetett az Albacomp, ám onnan fordítva az Olaj nyerte a bajnoki címet. Úgy, hogy 1–2-es állást követően, amikor Székesfehérvár apraja-nagyja bajnokavatásra készült, az Olaj pedig 77–76-os győzelmével kiharcolta az ötödik mérkőzést, amit meg is nyert 80–72-re. Most is hasonló izgalmakat hoz a párharc, amelynek koránt sincs még vége, de a piros-feketék birtokolják a pályaelőnyt.

Olaj, kosárlabda, elődöntő
Pongó Máté (középen) társaival együtt hétfő este döntőbe juthat
Forrás: hunbasket.hu

Erről is beszélt legutóbb a fehérváriak amerikai irányítója, Siyani Chambers: – Bízunk benne, hogy sokan elkísérnek bennünket Szolnokra. Az idény még nem zárult le, hasonló energiával, küzdéssel és harcossággal szeretnénk majd olyan játékot mutatni, amit itthon láthattak a drukkerek a legutóbbi összecsapás első félidejében. Ebből tudunk mi is erőt meríteni.

Amit még nem írtunk, a másik ágon a címvédő szombathelyi Falco KC harmadszor is legyőzte a ZTE legénységét, ezúttal 103–59-re, és ezzel bejutott a döntőbe.

Vajon ki lesz a Falco ellenfele a fináléban? – kérdeztük az Olajbányász irányítóját, Pongó Mátét, aki ismét nagy részt vállalt az övéi győzelméből.

– Remélem, a mi csapatunk nyeri a párharcot, és bejutunk a döntőbe, de még minimum egy nagyon nehéz összecsapás vár ránk hétfő este – mondta lapunknak Pongó vasárnap délután. – Egy biztos, nem követhetünk el olyan hibákat, mint a pénteki összecsapás első félidejében, amikor gyengén játszottunk, és negyed óra után 22 pontos hátrányba kerültünk. Szerencsére a félidő végére némileg összekaptuk magunkat, az Alba is visszavett a tempóból, és sikerült visszajönnünk a meccsbe, felzárkóztunk 12 pont távolságra.

Egy biztos, rég volt arra példa, hogy az Olaj kosarába 60 pontot szórjon az ellenfele egy félidőnyi játékot követően. Érdekesség, hogy a 34. percben, 81–81-es állás után Pongó triplájával először szerzett vezetést a mérkőzésen a szolnoki gárda, majd a 44. percben, 103–101-es állásnál is az irányító villant, hárompontosával újra a Szolnoknál volt az előny.

– Örülök, hogy én is tudtam segíteni a csapatnak a borzasztóan sikerült első félidő után – folytatta Pongó. Mindenki nagyon összekapta magát, fókuszáltunk, egy picivel frissebbek is voltunk, mint a vetélytársunk, és egy kis szerencse is kellett a sikerünkhöz. Nagyon várjuk a hétfő esti mecset, ahol már Révész Ádámra is számíthatunk, aki péntek este a győzelmünk mellett kislánya születésének is örülhetett. Várhatóan telt ház előtt játszunk majd, és szurkolóinkkal együtt akarjuk kiharcolni a döntőbe jutást.

Pongó elárulta, hogy pénteken este beszélt öccsével, Marcellal is, aki a Falco játékosa.

– Gratuláltunk egymásnak, azt mondta, hogy ők minket várnak ellenfelüknek a fináléban. Mi pedig úgy vagyunk vele, hogy nem szeretnénk nekik csalódást okozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában