Népi hagyományok

2024.04.28. 17:25

Élettel telt meg a jászkiséri tájház: kemencében sült finomság és fazekas kiállítás csábította a látogatókat

A Tájházak napja alkalmából idén is szélesre tárta kapuját a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény. Szombaton kiállítással, interaktív múzeumpedagógiai programmal és gasztronómiai élménnyel várták a kicsiket és a nagyokat.

Illés Anita

Az önkormányzat, a Csete Balázs Általános Iskola és a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény immár harmadik alkalommal csatlakozott a Tájházak napja kezdeményezéshez.

Bagossy Sándor fazekas, népi iparművész, a Népművészet mestere életműve egy kis szeletét mutatta be Jászkiséren
Fotó: Illés Anita

– Ebben az évben a fazekas mesterség került a programok középpontjába. Az volt az elsődleges célunk, hogy a fazekas termékekhez közelebb kerüljenek a helyiek. Jászkiséren ugyanis régen nem készítettek kerámiákat, mindig a vásárban szerezték be a cserépedényeket és a különböző kerámia dísztárgyakat – mondta el érdeklődésünkre Molnár Melinda etnográfus, múzeumpedagógus. A fazekasság a legősibb mesterségek egyike. 

Ennek bemutatása jegyében nyílt meg Bagossy Sándor három ország fazekasa, népi iparművész, Népművészet mestere „Tudom én már mit csinálok, fazekasinasnak állok!” című interaktív kiállítása a helytörténeti gyűjteményben. A mester a népi díszítőművészet fő motívumai, a virágok szimbolikus jelentéséről is számos érdekes információt megosztott. Az elhangzottakból merítve a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozás keretében terítőt festettek anyák napjára. A programot a Csete Balázs Honismereti Szakkör játszóháza és gasztronómiai kalandok színesítették. A szervezők gulyással, kemencében sült pogácsával és rakott kiflivel vendégelték meg a rendezvényen résztvevőket. 
 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!