Kapunyitogató

2024.04.24. 13:30

Felszentelték az adományba kapott harangot a jánoshidai Premontrei Rendház udvarán

Idén is kulturális programkavalkáddal nyitotta meg kapuit a jánoshidai Premontrei Rendház, vagy ahogy a helyiek nevezik kastély, mely tavasztól őszig a közösségi élet egyik fontos színtere a településen.

Illés Anita

A rendezvény keretében ünnepélyesen átadták azt az egy mázsás bronz harangot, melyet Sárady Elek és családja ajánlott fel a Premontrei Rendháznak.

harang, Premontrei Rendház
Harangszentelés után Sárady Elek (középen) és lánya dr. Sárady Gyöngyi, valamint Eszes Béla polgármester
Fotó: Pesti József

– Az adományba kapott harang a közösséget is jelképezi a kastély udvarán, mely rendezvények idején összehívja az embereket. 

– A templom nagy, 435 kilogrammos harangjához hasonlóan ez is az őrbottyáni Gombos család műhelyéből került ki – kezdte Eszes Béla polgármester, majd köszönetet mondott Sárady Eleknek és családjának.

Az adományozó lánya, dr. Sárady Gyöngyi elmondta, hogy édesapja kezdeményezésére eddig két településnek, Galgamácsának és Jánoshidának ajánlottak fel harangot, melyek a hagyományőrzésben és az értékteremtésben is élen járnak. Mint azt megtudtuk, Jánoshida esetén az sem volt utolsó szempont, hogy a Sajtoskálon élő Elek bácsi anyai ágon jászsági kötődésű és a közeli Tápiószelén született. Amíg egészsége engedte asztalos mesterként a faiparban tevékenykedett. 

– Öt stroke-ot éltem túl. Ebben nagy szerepet játszott a hit, ezért úgy döntöttem, hogy amíg élek, minden vármegyében egy településnek harangot ajánlok fel – beszélt hírportálunknak belső indíttatásairól Sárady Elek.

A harangot Strahl Péter jászladányi plébániai kormányzó szentelte fel. A kapunyitogató rendezvényt többek között a helyi óvoda és általános iskola, az Aranytorkú Férfikar, a Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola Kürt együttesének műsora, a jászboldogházi alkotók „Szomszédolás” című tárlata, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása és Bíró-Sipos Karina zenés nosztalgia előadása színesítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!