Szívingerek

2023.07.31. 19:55

Korhatáros, felnőtteknek szóló könyvvel lepte meg olvasóit az alattyáni asztalos

Szívingerek címmel jelent meg a közelmúltban K. Vízi László második könyve. Az alattyáni asztalos a tőle megszokott szókimondó, humorral fűszerezett stílusban osztja meg gondolatait az élet nagy dolgairól. Az új kötet azokat az impulzusokat veszi górcső alá, amelyek a legfontosabb szervünkre, a szívünkre hatnak. Pikáns történeteit ezúttal a felnőtteknek írta, ezért Laci bácsi új regéje tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott…

Illés Anita

K. Vízi László szenvedélye az írás, új könyve Szívingerek címmel a közelmúltban jelent meg

Fotó: Pesti József

K. Vízi László neve bizonyára ismerősen cseng olvasóink számára. Legutóbb két évvel ezelőtt beszélgettünk az alattyáni asztalossal, aki nemcsak a fa megműveléséhez ért, hanem a rímfaragáshoz is. Versei, aforizmái, elgondolkodtató történetei az élet nagy kérdéseire keresik a választ. Mondanivalóját közérthetően, a magyar nyelv sokszínűségével és humorral tárja az olvasó elé. Első könyve 2015-ben jelent meg A gyerekek nem tehetnek semmiről címmel.  

A Szívingerek tulajdonképpen ott folytatódik, ahol az első könyv befejeződött. Lényeges különbség azonban köztük, ami már a címoldalon is kiderül, hogy az új kötet szigorúan korhatárhoz kötött. Az előszóban pedig részletesen kifejtem, hogy miért van erre szükség 

– mutatott rá K. Vízi László. 

Ahogy írta, nem azért, mert hemzseg a trágárságtól, vagy az illetlen megfogalmazástól. Persze, akad néhány vers, szösszenet, aforizma ebből a kategóriából is. A nép szóhasználatával élve magyarán kimondja a dolgok lényegét, amit másképp nem lehet leírni, mert akkor elveszítené eredetiségét.

A korhatár megjelölés annak is szól, hogy bizonyos fogalmakat, tartalmakat valószínűleg azok értik meg igazán, akik már egy jó ideje ott eveznek az élet vizén és tudják, hogy mitől döglik a légy. A könyv címe zsugorítása mindazoknak az impulzusoknak, melyek a legfontosabb szervünkre, a szívünkre hatnak. Nagyon kell rá vigyázni, mert csak egy van belőle. Fontos, hogy ne terheljük túl 

– részletezte az előszóban a szerző, aki szerint a könyv segít tehermentesíteni a szívünket. 

Minden témakörben szórakoztatva próbálja megmagyarázni azt, ami sokszor érthetetlen. A Szívingerek néhány verséhez közvetlen környezete adott ihletet, míg a költemények nagy része fikció a valóság foszlányaival keverve. K. Vízi László ebben a kötetben is több mint ezer gondolatot, aforizmát gyűjtött össze és bízik benne, hogy ezekből néhány halhatatlan szállóigévé válik. Aranyköpései a teljesség igénye nélkül, olyan izgalmas témákat érintenek, mint a szex hirdetés, a női játszma, a csábítás, a modern kapcsolat-spirál, az agglegény ideológia vagy épp a romantika. De papírra vetette az élet nélkülözhetetlen gyógyszerrel felérő módszereit is, melyek vény nélkül rendelkezésünkre állnak. Ilyen érték például az alázat, a kitartás, a rugalmasság, a segítőkészség, a becsület, az udvariasság és természetesen a humorérzék. Veretes gondolataiban rávilágít az élet igazságtalanságaira, ellentmondásaira.  

Újabb izgalmas történeteken dolgozik  

A kötetben található szótár az átértelmezett szavak, mondatok fordítását tartalmazza. Laci bácsi vallja, hogy a magyar nyelv gazdagságával fajsúlyosabbá lehet tenni fogalmakat, szavakat úgy, hogy értelmezésükben ne változzanak, de a humor fesztelensége kiütközzön rajtuk. Csak néhány a szórengetegből: udvarlás – szív ostrom; szesz – észfék; pletyka – kósza hír alap; profi humorista – mókaász; lelki sérülés – szívsebesedés, kényeztetés – vágy életre keltés. Bónuszként új feldolgozásban a Kis karácsony, nagy karácsony című dallal zárul a könyv. 

Lesz-e folytatás, harmadik kötet? – kérdeztük.

 – Még negyedik is! – vágta rá mosolyogva K. Vízi László. 

Évtizedek óta a faiparban dolgozik, két hét múlva azonban fordulóponthoz érkezik az élete, hiszen nyugdíjba vonul. Tervei szerint még több ideje lesz szenvedélyére, az írásra. Készül a Sztoriparti című olvasmány és több ezer porosodó közmondás, szólás is kiadásra vár.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!