interjú a karnaggyal

2021.10.15. 13:58

A Musica da Vinci kórus tízéves jubileumát ünnepelték Szolnokon

Vidám hangulatban tartotta jubileumi koncertjét a Verseghy Ferenc Könyvtárban az idén tízéves Musica da Vinci kórus. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is, aki az ünnepség végén tortával köszöntötte a kórust és Rigó Éva karnagyot. Az eltelt tíz esztendőről a karnaggyal beszélgettünk.

Szathmáry István

A jubileumi koncerten a kórus több alapító tagja is részt vett

Forrás: Beküldött fotó

– Tíz évre visszatekintve milyen gondolat vezérelte önt, amikor egy kórus létrehozásába fogott?

– 2011-ben kaptam értesítést egy, az olaszországi Vinciben rendezendő kórusfesztiválról. Kedvencem Leonardo da Vinci, és arra gondoltam, most elmehetnék a szülőházához, de nem volt hozzá énekkarom. Erre elkezdtem szervezgetni, ismerősöknél érdeklődtem, akik továbbadták a gondolatot. Ilyen egyszerűen történt, hogy néhány hónap múlva kórusnyi énekelni szerető és tudó ember vett körül. Közülük alapító tagként nyolc énekesünk most is velünk énekel. A mai világban ez nagy szó, amikor nem egyszer szűnnek meg nagy múltú, hivatásos együttesek is. Aztán elutaztunk a kórusfesztiválra, és a latin mondás, „Veni, vidi, vici” szerint jöttünk, láttunk, győztünk. Igaz, én hirtelen jött betegségem miatt akkor éppen Leonardo da Vinci szülőházához nem jutottam el, amiért az egész szerveződött.

Rigó Éva karnagyot külön is köszöntötték a minap rendezett ünnepi hangversenyen
Fotó: Beküldött fotó

– Kikből áll a kórus?

Természetesen vannak közöttük szolnokiak, hiszen évtizedekig a városban tanítottam, de sokan az ország különböző városaiból érkeztek. Emiatt rendszeres próba híján a kórustagok otthon nézték át a műveket, ami nem volt mindenkinek egyszerű, így időnként én utazgattam oda, ahol a többség lakott. Amit mindenképpen szeretnék megemlíteni, a kórus minden tagja saját költségén, anyagi támogatás nélkül jár a próbákra.

– Mi tartja önöket ennyire össze?

– A zene, semmi más. Akinek igényessége van a művészetek iránt, legyen az zene, képzőművészet, irodalom, színház, vagy bármi más, az vágyik olyan közösség után, ahol valamilyen művészi élményt kaphat. Mi pedig a kóruspróbákon arra törekszünk, hogy élmény legyen az énekeseknek idejönni.

– Volt tanítványai is énekelnek a kórusban?

– Igen, még a jubileumi koncerten minket üdvözlő dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is tanítványom volt. Az is fontos, hogy olyanok jönnek közénk, akik hajlandók dolgozni a sikerért, mert nem csak mindenki által elérhető műveket adunk elő. Most például egyszerre három különböző kortárs amerikai szerzőtől is énekelünk darabokat, akik világhíresek. Ez nagy szó egy kedvtelésből éneklő együttestől.

– Elindítani általában sokszor könnyebb egy kezdeményezést, mint életben tartani. Mivel tudta ön tíz éven át összefogni a kórus tagjait?

– Én szeretem az embereket, ez ennyire egyszerű. Mint kórusvezető, mindig úgy éreztem, hogy a tehetséget ki kell emelni, és lehetőséget kell adni a szereplésre.

– Választotta-e valaki időközben a kórusból hivatásául az éneklést?

– Igen, a Magyar Rádió énekkarában énekel egy volt verseghys tanítványom. Szintén Szolnokról indult, de csak rövid ideig énekelt az én kórusomban Mondok Yvette operaénekes, aki most a Zeneakadémia projektmenedzsere, és éppen új lemezén dolgozik. A Nemzeti Énekkar karigazgatója, Somos Csaba – akit 2020-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntettek ki – még zeneiskolásként egy Bach-műsorban játszott csellón az énekkarunkban. Őt most szülei képviselték a jubileumi hangversenyen.

– Van, aki jelenleg képezi magát, hogy hivatásos pályára lépjen?

– Például a mostani estén is fellépő Nyeste Erzsébet. Bár időközben férjhez ment, és van egy kétéves kisfia, de jelenleg is énektanárnál képezi magát.

– Önnek személy szerint mit adott a kórus?

– Sok örömet. Amikor meglátjuk egymást, úgy örülünk, hogy találkozunk, együtt lehetünk, és megint alkothatunk valamit. Én boldog ember vagyok, amiben meghatározó szerepe van annak, amit csinálunk.

– Évek óta nehéz helyzetben van a világ. A zene mit adhat az embereknek egy ilyen válságos időszakban?

– Nagyon sokat! Mikor nem lehetett személyesen találkoznunk, az interneten keresztül, egyesével tartottuk a kóruspróbákat. Az alatt az időszak alatt, amíg az énekesek gyakoroltak a neten, félre tudták tenni a napi gondokat, az idegeskedéseket. Az éneklés jót tett az emberek lelkének. Én ezt tartom a legfontosabbnak. Az ép lélek kihat a testre, a fizikai egészségre is. Amit az antik világban mondtak, hogy „ép testben ép lélek”, az fordítva is igaz.

A jubileumi koncerten a kórus több alapító tagja is részt vett
Fotó: Beküldött fotó

Krakkó, Turku, Murau – számos külföldi helyszínen fellépett már a finn énekessel is büszkélkedő kórus

A most tízéves, tizenhat-tizennyolc fő közötti létszámú Musica da Vinci kórus első fellépése óta sok hazai és külföldi helyszínen énekelt: Szolnok, Sátoraljaújhely, Miskolc, Budapest, Borsi, Krakkó, Czestochowa, Turku, Vinci, Sankt Lambrecht és Murau jelzik előadókörútjuk állomásait. A kórus tagjai az ország különböző városaiból gyűlnek össze, sőt egy finn énekesük is van.

Az énekkarosok maguk fedezik költségeiket, és általában kéthavonta tartanak Budapesten próbát. A KÓTA, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége minősítőin a vegyeskar „arany fokozat – dicsérettel” oklevelet kapott, a női kart pedig „ezüst fokozattal” díjazták. 2020-ban a magyar kultúra napján Rigó Éva karnagy munkásságát a Szolnokért Emlékérem arany fokozatával ismerte el Szolnok közgyűlése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!