Önkormányzati választás

2024.05.10. 12:13

Vármegyei lista: hét pártból választhatunk tagokat a jászkunsági közgyűlésbe

Hét vármegyei listát vettek nyilvántartásba Jászkunságban a június 9-ei önkormányzati választásra.

Rózsa Róbert

Június 9-én nem csak új települési képviselőket, polgármestereket választ az ország – így a Jászkunság is –, hanem új vármegyei képviselőket is, vármegyei lista alapján.

vármegyei lista, jászkunság, közgyűlés,
Vármegyei lista alapján választjuk meg június 9-én a vármegyei közgyűlés tagjait
Fotó: Csabai István / Forrás: MW Archívum

A vármegyei közgyűlés tagjait listás szavazással választják meg a nem vármegyeszékhelyen, megyei jogú városokban élők. Vagyis Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a nem Szolnokon élők voksolhatnak majd megyei listákra. A mandátumokat a listákra leadott voksok arányában osztják ki.

A 2024-es önkormányzati választáson összesen hét párt állított listát a Jászkunságban.

Leghamarabb, április 26-án a Fidesz-KDNP listáját vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Iroda. A kormánypártok listavezetője a vármegyei közgyűlés jelenlegi elnöke, Hubai Imre. A lista második helyét Borbás Zoltán alelnök kapta. A Fidesz-KDNP listáján 32 név szerepel.

Május 5-én vették nyilvántartásba az MSZP 18 fős listáját, május 7-én a Mi Hazánkét, 12 fővel (utóbbi pénteken még nem volt jogerős). Szavazni lehet majd a DK, a Jobbik, az LMP–Zöldek és a Momentum listájára is, ezeket csütörtökön vették nyilvántartásba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában