Vizsgadrukk

2024.05.07. 19:55

Még a szolnoki habos isler is előkerült az idei matematika érettségin

Míg a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségihez a megszokottnál is több lexikális tudásra volt szükség, addig a matematika feladatok idén is átlagosnak bizonyultak. Cikkünkben a keddi matematika feladatokról beszélgettünk Szolnok egyik pedagógusával.

Szoljon.hu

A hétfői magyar nyelv és irodalom vizsgát követően kedden a matematika feladatok rejtelmeibe vetették bele magukat a középiskolások. Somogyi Tamás, a Verseghy Ferenc Gimnázium matematika és fizika szakos tanára átlagosnak ítélte az idei középszintű érettségit, melyben egy különleges szolnoki kötődési feladattal is találkozhattak a végzősök.

matematika, érettségi, vizsga
Az idei matematikában több számolást követelt a középszintű érettségi
Fotó: Mészáros János

– Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az idén érettségiző fiatalok első két középiskolai éve nehezített pályával indult – hívta fel a figyelmünket Somogyi Tamás. 

Ezek a fiatalok 2020 szeptemberében, a járvány időszak kellős közepén kezdték a középiskolát.

 – Az online órák nem olyan minőséget adtak a tanultakhoz, mint a személyes keretek között megtartottak. Ettől eltekintve az idei vizsga a megszokott módon zajlott. Az első részben a szokásos módon 12 feladattal találkoztak a diákok, amelyek viszonylag rövidebb számolást igényelek. Erre összesen 45 perc állt a rendelkezésükre és összesen 30 pontot szerezhettek. A második rész is ugyanolyan szerkezetű volt, mint az előző évekbeli. Ennek tükrében három kötelező feladattal és kettő válaszhatóval találkoztak a fiatalok, melyre 135 perc állt rendelkezésre. Az érettségit követően több fiatallal beszéltem, akik úgy vélték nem volt semmi váratlan az idei középszíntű feladatsorban. Mindez jómagam is hasonlóan gondolom – fogalmazott a pedagógus.

A második részben szívünknek kedves módon szerepet kapott a szolnoki habos isler is, melynek feladatában egy egyszerű térfogatszámítást kellett elvégezni.

– A feladat a következőképp hangzott: A szolnoki cukrászdák egyedi süteménye a különleges szolnoki habos isler. A habos isler alsó és felső része egy-egy fél centiméter vastagságú, hat centi átmérőjű henger alakú tésztalap. A két tésztalap között 90 milliliter henger alakú hab található. Hány köbcentiméter a két tésztalap együttes térfogata? Hány centiméter a két tésztalap közötti habbal töltött hengeres rész átmérője, ha a sütemény teljes magassága öt centiméter?

Önnek sikerült volna megoldania a feladványt?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában