Példaértékű életút

2024.05.04. 07:00

Lelkésznek készült, végül paralimpikon lett – Legeza György emlékhelyet avattak Újszászon

Legeza György emlékhelyet avattak Újszászon, a Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központban. A magyar bajnok, paralimpikon évekkel ezelőtt az intézmény pszichológusa volt.

Rimóczi Ágnes

„Ha van elég erőnk és hitünk, akkor minden rosszban megtalálhatjuk a jót is” – ezzel az üzenettel avatták fel a minap Legeza György emlékhelyét az újszászi Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központban. Ahogy az ünnepségen elhangzott, a paralimpikon életútja példát, erőt és hitet jelent a bentlakóknak és a látogatóknak egyaránt. Életszemléletét testközelből is megismerhették az újszászi Kastély Otthonban, hiszen korábban az intézet pszichológusa és lelki irányítója volt.

Legeza György, emlékhely, ünnepség
Legeza György emlékhelyet avattak az újszászi Kastély Otthonban 
Fotó: Pócs János kabinet

Legeza György 1958. július 19-én született Sátoraljaújhelyen, hatgyermekes görögkatolikus lelkészcsalád ötödik gyermeke volt. Édesapja példája nyomán ő is lelkészi pályára készült. Felvételt nyert a Nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolára, tanulmányai megkezdése előtt azonban behívták sorkatonai szolgálatra Lentibe. 1977 telének végén egy hivatásos katonatiszt az őrszobában pisztollyal meglőtte. A golyó áthatolt a gerincén és életét csak több műtéttel sikerült megmenteni, de örökre megrokkant, így tanulmányait a hittudományi főiskolán nem tudta megkezdeni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre felvételizett, ahol 1984-ben a Bölcsésztudományi Karon pszichológusi diplomát szerzett. Dolgozott az Országos Rehabilitációs Intézetnél is, 1986 és 1988 között pedig az Újszászi Elmegyógyintézet pszichológusa volt.

1989-től lett versenysportoló lett, a közép- és hosszútávú kerekesszékes versenyzés többszörös magyar bajnoka volt. Hétszer teljesítette a Bécs–Budapest Szupermaratont, 56-szor a maratont és 31-szer a félmaratont. Részt vett az 1996-os atlantai paralimpiai játékokon. 

Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a jelenlegi parasport szakág ilyen eredményes lett, hiszen a kezdetek óta segítette a csapatot tanácsaival, bringával, eszközzel és jó szóval. 

2022. július 7-én hunyt el, a Debreceni Köztemetőben helyezték örök nyugalomra.

Az emlékhely avatáson beszédet mondott Ungvári Sándor, a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója, valamint Kovács Anett, a Szent Márton Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ vezetője is köszöntötte a vendégeket. Pócs János, a térség országgyűlési képviselője beszédében elismeréssel szólt Legeza György életútjáról és szemléletéről. 

Az emlékhelynél Pócs János (középen), valamint a város önkormányzatának elöljárói (Dobozi Róbert és Kaló Istvánné) is lerótták tiszteletüket
Fotó: Pócs János kabinet

Az emlékhelyet Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája áldotta meg, és vezette az ehhez kapcsolódó szertartást.
Az ünnepségen részt vett Újszász polgármestere, aki szerint szimbolikus jelentőséggel bírt az emlékhely-avatás. Ahogy Dobozi Róbert elmondta, épp a közelmúltban oldódott meg egy sok évtizedre visszanyúló probléma a Kastély Otthonban. 

– Nagyon fontos beruházásként megújult az intézmény belső úthálózata. A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat önerőből valósította meg a fejlesztést. Az út, annak minősége Legeza Györgynek is nagyon fontos volt, hiszen kerekesszékkel közlekedett. Ez a megújult út most az itt élőknek, az itt dolgozóknak nagyon fontos – hangsúlyozta Dobozi Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában